Hyppää sisältöön

Porvoossa terveyskeskus, apteekit ja sairaala ovat tehneet ainutlaatuista yhteistyötä astman ja keuhkoahtaumataudin hoidossa yli kymmenen vuoden ajan.

Porvoon apteekit, terveyskeskus ja sairaala ovat tehneet pitkään tiivistä yhteistyötä parantaakseen keuhkosairauksista, etenkin astmasta ja keuhkoahtaumataudista kärsivien potilaiden hoitoa.

Tiivis yhteistyö käynnistyi astmapotilaiden hoitotasapainon parantamiseksi. Ensin terveyskeskukseen tehtiin sähköinen hoitopolku aikuisten astman hoitoon, sitten lasten astman ja viime vuonna myös keuhkoahtaumataudin hoitoon.

Osana hoitopolkuja astma-asiakkaita pyydetään täyttämään astmatesti reseptinuusintojen yhteydessä, ja keuhkoahtaumatautipotilaita täyttämään heille suunnattu CAT-testi. Testien perusteella päätetään, voidaanko resepti uusia vai tarvitaanko vastaanottokäyntiä.

Kahtena viime vuonna järjestetyissä keuhkoahtauman teemapäivissä on järjestetty mikrospirometriamittauksia apteekeissa ja terveyskeskuksessa.

– Mittaukset jaettiin eri päiville ja eri aikoihin, jotta asiakkailla oli mahdollisimman paljon varaa valita heille parhaiten sopiva aika, proviisori Lauri Itkonen Porvoon Uudesta Apteekista kertoo.

Noin joka kolmannes puhaltaja ohjattiin terveyskeskukseen jatkotutkimuksiin.

Aiempien vuosien kokemuksesta tiedettiin, että moni jättää tutkimusajan varaamatta, jos se jää omaan harkintaan. Siksi puhaltajille tarjottiin mahdollisuutta jättää yhteystietonsa hengityshoitajan yhteydenottoa varten.

Apteekeissa annetaan myös neuvontaa muun muassa hengitystieinfektioiden, rokotusten ja keuhkosairauksien vuosikontrollien osalta. Asiakkaat ohjataan sovitusti eteenpäin hoitoon, jos tarve niin vaatii.

Tieto lääkkeen saatavuusongelmista kiertää nopeasti

Apteekit ja terveydenhuollon yksiköt pitävät herkästi yhteyttä myös lääkevaihdoista ja toimituskatkoksista.

Jos jokin lääke loppuu, yksi apteekeista on yhteydessä terveyskeskukseen ja sopii sopivasta korvaavasta lääkkeestä. Sen jälkeen molemmat jakavat tiedot kollegoilleen. Tämä säästää lääkärien ja apteekkilaisten aikaa, ja näkyy asiakkaille sujuvana palveluna.

Apteekkilaiset voivat osallistua myös terveyskeskuksessa järjestettäviin koulutuksiin.

Yhteistyön arvoa ei aina nähdä

Yhteistyö on terveyskeskuksen puolesta henkilöitynyt pitkälti keuhkosairauksista vastaavaan lääkäriin Merja Aatolaan.

Hänet valittiin farmaseuttitaustansa takia terveyskeskuksen yhteistyölääkäriksi yli kaksikymmentä vuotta sitten.

– Kollegani eivät valitettavasti usein ymmärrä lainkaan tämän työn arvoa, ja harvoin tästä saa kiitosta.

Vasta muiden, kuten allergiaguru, lääkäri Erkka Valovirran palaute on saanut työryhmän havahtumaan yhteistyönsä ainutlaatuisuudesta.

– Meille tämä on ollut niin itsestään selvää, ettemme ole ymmärtäneetkään, että tässä on jotain erikoista, Aatola toteaa.

Samaa toteaa myös yhteistyötä seurannut ja sitä mahdollistanut lääkeyrityksen GSK:n palvelupäällikkö Erkki Huhta.

– Täällä tätä työtä on tehty todella tasavertaisena yhdessä.

Proviisori Itkonen näkee tässä myös hyvän pohjan tulevalle:

– Yhteistyön lisääminen keuhkosairauksien hoidossa on lisännyt yhteistyötä myös muiden sairauksien hoidossa. Onhan meillä paljon noita isoja kansansairauksia, joissa hoitoyhteistyötä voisi tiivistää, hän iloitsee.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times