Apteekkariliitto muistuttaa, että joditabletteja ei ole syytä hamstrata eikä niitä saa ottaa omin päin. kuva: iStock
Uutinen

Joditabletteja on huomattavia määriä varmuusvarastoissa

28.02.2022 | 12:30

Teksti : Erja Elo

Ukrainan sota on lisännyt joditablettien kysyntää Suomessa. Apteekkariliitto muistuttaa, että joditablettien hamstraamiseen ei ole tarvetta, sillä lisää on tulossa apteekkeihin ja niitä on runsaasti myös Huoltovarmuuskeskuksen varmuusvarastoissa.

Joditabletteja olisi hyvä olla aina kotona ja loma-asunnolla. Kehotus varastoida joditabletteja koskee myös taloyhtiöitä, työpaikkoja, kouluja, terveyskeskuksia, päiväkoteja ja muita hoitolaitoksia. Lisätietoa Säteilyturvakeskuksen verkkosivuilta.

Huoltovarmuuskeskuksen varastot ovat hätävara tilanteisiin, joissa joditabletteja tarvittaisiin, mutta ne olisivat loppu normaaleista jakelukanavasta eli apteekeista ja tukuista tai niiden saatavuus olisi muutoin häiriintynyt. Varmuusvarastojen käytöstä päättää valtioneuvosto.

Joditableteista on ollut kova kysyntä apteekeissa. Niitä sai vielä sunnuntai-iltana joistakin apteekeista, mutta useimmista apteekeista ja tukkukaupasta ne olivat tilapäisesti loppu. Lisää on tulossa jo tällä viikolla ja suurempi toimitus viikolla 10 tai 11.

Ajantasaisen tilanteen apteekeissa voi tarkistaa Apteekkariliiton Lääkehausta kirjoittamalla hakukenttään "Jodix" ja valitsemalla "Näytä lähin apteekki".

Joditabletteja ei saa ottaa omin päin

Apteekkariliitto muistuttaa, että joditabletteja ei ole syytä hamstrata eikä niitä saa ottaa omin päin. Viranomaiset ilmoittavat, milloin joditabletti kannattaa ottaa.

Joditabletteja käytetään suojaamaan ihmisen kilpirauhasta esimerkiksi vakavassa ydinvoimalaonnettomuudessa. Tabletit suojaavat hengitysilmaan vapautuneen radioaktiivisen jodin mahdollisilta vaikutuksilta, kuten kilpirauhasen vajaatoiminnalta tai kilpirauhassyövältä. 

Erityisen tärkeitä joditabletit ovat lapsille ja raskaana oleville naisille. Myös oikea ajoitus tablettien ottamisessa on tärkeää.