Hyppää sisältöön

Koronaviruspandemian myötä terveydenhuollon potilasturvallisuus on suuremmassa kriisissä kuin koskaan aiemmin. Maailman potilasturvallisuuspäivä 17.9. käsittelee tänä vuonna potilasturvallisuutta myös terveydenhuollon henkilöstön näkökulmasta.

Koronaviruspandemia on rasittanut terveydenhuoltoa kaikkialla maailmassa täysin ennennäkemättömällä tavalla. Terveydenhuollon ammattilaiset kohtaavat työssään valtavia haasteita, ja stressaavassa ympäristössä työskentely lisää terveydenhuollon työntekijöiden turvallisuusriskejä.

Maailman terveysjärjestö WHO:n järjestämän Maailman potilasturvallisuuspäivän teemaksi on vuonna 2020 nostettu henkilöstön turvallisuus osana potilas- ja asiakasturvallisuutta. Teema kiteytyy päivän sloganissa ”Turvallinen työntekijä, turvallinen hoito ja hoiva.”

Pelko tartunnasta ja pula varusteista

Pelko tartunnan saamisesta ja viruksen levittämisestä terveydenhuoltolaitoksen sisällä luo paineita. Esimerkiksi henkilönsuojaimien rajallinen määrä tai niiden riittämätön käyttö ja muiden tartuntoja estävien ja rajoittavien toimien puutteellisuus sekä olosuhteiden aiheuttamat virheet voivat vaarantaa sekä potilaat että työntekijät.

Vaikka apteekit tunnustetaan EU-maissa terveydenhuollon ammattilaisiksi, varsinkin koronapandemian alkuvaiheessa keväällä monet apteekit ympäri Eurooppaa jäivät ilman henkilökohtaisia suojavälineitä, eikä henkilökunnalla ollut mahdollisuutta päästä koronavirustestiin.

Apteekeissa ei vältytty myöskään sairastumisilta ja kuolemilta. Toukokuun alkuun mennessä Euroopan apteekkijärjestö PGEU oli tilastoinut 37 apteekkihenkilökunnan koronakuolemaa.

Toimia tarvitaan

Monissa maissa terveydenhuollon työntekijöillä on jatkuvasti kohonnut tartunnan, väkivallan, onnettomuuden, leimautumisen, sairastumisen ja kuoleman riski.

WHO peräänkuuluttaa kaikilta sidosryhmiltä nopeita ja kestäviä toimia, joilla voidaan huomioida ja parantaa terveydenhuollon henkilöstön turvallisuutta. Nämä toimet ovat ensisijaisen tärkeitä potilasturvallisuuden parantamisessa.

Maailman potilasturvallisuuspäivä perustettiin toukokuussa 2019. Päivää vietetään vuosittain 17. syyskuuta, ja sen tavoitteena tavoitteena on parantaa tietoisuutta potilasturvallisuudesta, lisätä kansalaisten osallistamista terveydenhuollon turvallisuuteen liittyvissä asioissa ja kehittää kansainvälisiä toimia potilasturvallisuuden parantamiseksi ja potilaille aiheutuvien haittojen vähentämiseksi.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times