Uutinen

Farmasian ammattilaiset alkavat sparrata hoitokoteja lääkeasioissa

19.09.2016 | 13:46

Teksti : ERJA ELO

Hoivakotifarmasia ry on käynnistämässä laajaa kansallista kartoitustutkimusta. Tarkoituksena on selvittää, miten farmasian ammattilaiset voisivat parhaiten auttaa hoitokoteja lääkeosaamisessa.

– Olemme jo alustavasti sopineet yhteistyöstä yli kymmenen hoivakodin kanssa, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Niina Laine.

Hoivakotifarmasiassa edistetään farmaseuttisen asiantuntemuksen käyttöönottoa hoitokodeissa, palvelutaloissa ja kotihoidossa.

Kokoamalla yhteen eri alojen osaajia tarkoituksena on saada iäkkäiden lääkehoidosta entistä turvallisempaa, tehokkaampaa ja taloudellista.

Laineen mukaan farmasian ammattilaisilla on paljon tietotaitoa, jota voidaan hyödyntää hoivakodeissa ja palvelutaloissa.

– Esimerkiksi lääkehoitosuunnitelman päivitys moniammatillisessa tiimissä, lääkeneuvonta hoitajille ja asukkaille ovat asioita, joihin farmasian ammattilainen voi tuoda lisäarvoa.

Hän arvioi, että lääkäreitä kiinnostavat esimerkiksi lääkemuotoihin liittyvät erityiskysymykset, kun asukas ei pysty nielemään. Myös lääkitysturvallisuuden varmistaminen lääkehuollon ja -hoidon prosesseissa on tärkeää.

Pilotti onnistui Hirvensalossa

Hoivakotifarmasian ry:n tutkimusmallia pilotoi Turun Hirvensalon apteekki. Se sparrasi paikallista Josefiina hoitokotia päivittämällä lääkehoitosuunnitelman ja lääkkeiden jakoon liittyvät ohjeet.

Auditoinnista vastasi Hirvensalon apteekin farmaseutti Maria Moberg-Gustafsson. Yhdessä hoitokodin henkilökunnan kanssa hän arvioi lääkitysturvallisuutta, lääkkeiden säilytystä ja jakoa sekä muuta käytännön lääketoimintaa.

Moberg-Gustafsson vieraili hoitokodissa neljä kertaa. Hän piti myös luennot ikääntyneiden lääkehoidosta sekä hoitokodin työntekijöille että asukkaiden omaisille.

Josefiinassa lääkeasiat olivat jo ennen auditointia mallillaan. Henkilökunta seuraa lääkehoidon onnistumista tarkkaan ja kirjaa ylös kaikki mahdolliset lääkehaitat.

Tavoitteena pienempi lääkekuorma

Hoitokoti Josefiinan johtaja Nina Nyqvist kertoo, että heidän tavoitteenaan on pitää asukkaiden lääkekuorma mahdollisimman pienenä.

– Meillä ennemmin puretaan lääkitystä kuin lisätään. Hoidamme esimerkiksi levottomuutta ensisijaisesti hoitotyöllä, emme pidä asukkaita lääkkeillä nukuksissa.

Hoitokodin työntekijät kokevat saaneensa farmaseutin tekemistä auditoinneista paljon hyvää. Konkreettisia työkaluja ovat päivitetty lääkehoitosuunnitelma ja lääkkeiden jakoon liittyvät ohjeet.

– Vaikka lääkeasiat ovat tuttuja, niitä on aina hyvä kerrata. Vaikka teoriatietoa on, sitä voi olla vaikea viedä käytäntöön. Tuttuja käytäntöjä tulee helposti jatkettua, ellei asioita välillä tarkastele ulkopuolisen silmin, henkilökunta pohtii.