Hyppää sisältöön

Tyypin 2 diabeteslääke metformiini voi auttaa elimistön immuunijärjestelmää tunnistamaan syöpäsoluja paremmin, osoittaa Helsingin yliopiston tutkimus.

Aiemmista epidemiologisista tutkimuksista tiedetään, että metformiinia käyttävillä diabeetikoilla on muita pienempi riski sairastua moniin syöpiin, kuten rintasyöpään. Helsingin yliopiston tutkimuksessa metformiinin vaikutusta tutkittiin kudosviljelmissä, joissa käytettiin rintasyöpäpotilailta saatuja kasvainnäytteitä.

– Havaitsimme, että metformiini vaikuttaa kudoksessa paitsi suoraan syöpäsoluihin, myös immuunijärjestelmän soluihin, jotka taistelevat syöpää vastaan, kertoo tutkimusjohtaja Juha Klefström, joka työskentelee Suomen Syöpäinstituutin tutkimusprofessorina Helsingin yliopistossa.

Tutkimuksen mukaan metformiini edistää immuunijärjestelmän dendriittisolujen kypsymistä. Ne ovat puolustusjärjestelmän kapellimestareita, jotka esittelevät vieraita proteiineja T-soluille ja saavat ne hyökkäämään taudinaiheuttajia tai syöpää vastaan.

Toisaalta metformiini vaikuttaa myös syöpäsoluihin salpaamalla niiden hengitystä. Molemmat vaikutukset näyttävät välittyvän saman mekanismin, mitokondrioiden hengitysketjun toiminnan kautta.

Metformiini vaikuttaa monella eri mekanismilla

Juha Klefströmin mukaan metformiini ei ole yksinään riittävän tehokas syöpälääkkeeksi.

Tutkijoiden tavoitteena onkin kehittää metformiinin tavoin toimiva lääke, joka vaikuttaisi vielä tarkemmin puolustusjärjestelmää aktivoivaan mekanismiin soluissa. Sitä voitaisiin käyttää yhdessä immunologisten syöpälääkkeiden kanssa, jolloin syöpälääkettä riittäisi ehkä pienempi annos ja haittavaikutuksia tulisi vähemmän.

Metformiini on vanha ja turvallinen lääke, jota on käytetty tyypin 2 diabeteslääkkeenä 1950-luvulta alkaen ja kasvirohdoksena sitäkin kauemmin. Vasta viime vuosina on alettu ymmärtää, miten se vaikuttaa molekyylitasolla elimistössä.

– Metformiini vaikuttaa hyvin monella eri mekanismilla. Pyrimme selvittämään, mitkä niistä ovat olennaisia nimenomaan syöpää hillitsevän vaikutuksen kannalta, jotta olisi mahdollista kehittää tehokkaammin juuri kyseisiin mekanismeihin vaikuttavia lääkkeitä.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 3 times
Said to be thoughtful 2 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times