Vaikka apteekkien hiilijalanjälki on suhteellisen pieni, aina löytyy parannettavaa. Ympäristönäkökohtia liittyy niin tuotteisiin, pakkauksiin kuin kuljetuksiinkin. Kuva: Vuokko Salo.
Uutinen

Apteekki ryhtyi ympäristötekoihin – parannettavaa löytyi niin kulutuksesta kuin hankinnoistakin

07.12.2022 | 08:13

Teksti : Hanna Hyvärinen

Vihreä resepti -ympäristöjärjestelmä kiinnittää huomiota apteekin arjen ympäristötekoihin ja kannustaa jakamaan ympäristötietoa ulospäin.

Veden kulutus, sähkön kulutus, kuljetusten hiilijalanjälki ja tuotteiden ympäristökuorma. Muun muassa näihin asioihin kiinnitetään nyt entistä enemmän huomiota Varkauden Taulumäen apteekissa.

Apteekki on hiljattain ottanut käyttöön uuden Vihreä resepti -ympäristöjärjestelmän, joka on räätälöity nimenomaan apteekeille. Apteekkari Marja Huupposen mukaan järjestelmän käyttöönoton taustalla oli oma pohdinta ilmaston ja ympäristön tilasta.

– Halusin tietää, mitä voin omalta osaltani tehdä. Mielestäni kaikki yritykset – apteekit mukaan lukien – voisivat tehdä ilmaston eteen nykyistä enemmän.

Vihreä resepti on ympäristökonsultti Minna Havukaisen käsialaa. Havukainen on toiminut muun muassa Joroisten yhtenäiskoulun Nuoret ja ilmasto -hankkeen koordinaattorina. Vihreä resepti onkin saanut vaikutteita koulujen Vihreä lippu -ympäristöohjelmasta.

– Huomasin, että apteekkialalla ei ennestään ollut ympäristömerkintää, jolla apteekki voisi kertoa ympäristön huomioon ottamisesta, Havukainen sanoo.

Arjen tekoja ja ympäristötempauksia

Vihreä Resepti koostuu arjen ympäristöteoista sekä erilaisista vuositasolla suunniteltavista ympäristötempauksista ja -koulutuksista. Järjestelmässä kiinnitetään huomiota muun muassa jätteiden määrän vähentämiseen, energiankulutuksen hillitsemiseen ja apteekin hankintoihin.

Lisäksi apteekilta edellytetään omaa ympäristöviestintävastaavaa, jolla on yhteydet esimerkiksi ympäristöjärjestöihin ja oman alueen tai kunnan ympäristötyöhön. Myös asiakkaille viestitään kestävistä valinnoista.

Apteekkari Marja Huupposen mukaan apteekin toiminnasta on jo järjestelmän käyttöönotossa löytynyt paljon hiottavaa.

– Uskoin, että esimerkiksi kierrätys on apteekeissa pääsääntöisesti ihan hyvällä mallilla, mutta siinäkin lähempi tarkastelu osoitti, että parannettavaa on.

Ilmastonmuutos on käsissämme nyt ja sen pitäisi koskettaa meistä jokaista. Haluan voida kertoa omille lapsilleni, että aidosti tein ja muutin niitä asioita, joita pystyin.

Apteekkari Marja Huupponen

Vain tarpeeseen

Hankinnoissa huomiota kiinnitetään esimerkiksi kosmetiikkatuotteiden ympäristömerkintöihin. Myös henkilöstön käyttämät laitteet, työvaatteet ja jopa tauoilla juotava kahvi valitaan aiempaa tarkemmin ympäristönäkökohtien mukaan. Jatkossa yhteistyökumppaneilta tullaan järjestelmällisesti kysymään ympäristösertifikaateista ja ylipäätään ympäristöajattelusta.

Asiakkaita kannustetaan ympäristöajatteluun muun muassa siten, että apteekin muovipussit tulevat maksullisiksi vuoden vaihteessa.

– Emme myöskään jaa apteekista mitään kylkiäiskrääsää. Tästä on sovittu yhteistyökumppaneiden kanssa. Olen peräänkuuluttanut yhteistyökumppaneille, että tänä aikana kannattaa mainostaa enemminkin sitä, ettei jaa turhaa tavaraa, joka päätyy kumminkin jätteeksi, Huupponen sanoo.

Periaate on, että apteekki myy vain sitä, mitä asiakas tarvitsee. Ylimääräiseen myyntiin tai paljousalennuksiin suhtaudutaan kriittisesti.

– Kun asiakas tulee apteekkiin, hänellä on yleensä ongelma, jonka ratkaisemisessa apteekki auttaa. Keskitymme siihen, tarvekartoitusta ja hyvää palvelua unohtamatta.

Huupposen mukaan myös asiakkaiden tietoisuus ilmastoasioista kasvaa.

– Juomapullojen, vauvansukkien ja pyyhkeiden tarjoaminen myynnin ohella on yhä useamman kuluttajankin mielestä turhaa.

Apteekkien ympäristöjalanjälki on suhteessa pieni, mutta Huupposen mukaan on tärkeää, että myös apteekeissa toimitaan ympäristön hyväksi.

– Ilmastonmuutos on käsissämme nyt ja sen pitäisi koskettaa meistä jokaista. Haluan voida kertoa omille lapsilleni, että aidosti tein ja muutin niitä asioita, joita pystyin.