Uutinen

Voidetuubi vasarana

22.12.2010 | 08:48

Jaa artikkeli:

Apteekkkari Sinikka Niemi arvioi lääkekuljetusten laadun parantuneen sen jälkeen, kun talvella 2007 useat apteekit raportoivat jäätymisistä.

Apteekkariliitto vaati asian korjaamista, ja myös Lääkelaitos puuttui asiaan käynnistämällä lääketukkukauppojen toimintaa säätelevän määräyksen uudistamisen. Kumpikin tukku lupasi parannuksia lääkekuljetustensa laatuun.

Sinikka Niemi on ollut Kittilässä apteekkarina vuodesta 1989. Normaalisti joka talvi jäätyy 1-3 lääkekuljetusta, kuljetusliikkeet ovat selvinneet kunnialla vain yhdestä talvesta. Syynä jäätymisiin on ollut useimmiten se, että lääketukkukaupan käyttämä kuljetusliike ei ole noudattanut saamiaan kuljetusohjeita.

– Nykyään tukut käyttävät usein kuljetuslämpötilaa seuraavia laitteita, jotka hälyttävät, jos lämpötila käy kuljetuksen aikana varovasti nollan alapuolella. Sen sijaan vielä 1990-luvulla lääkkeet olivat aivan tönkköjäässä, voidetuubeilla olisi voinut hakata nauloja seinään. Kerran meidän lääkkeemme unohtuivat 25 asteen pakkaseen yöksi, kun niitä vaihdettiin linja-autosta toiseen, Niemi kertoo.

Emulsiovoiteet ja injektiot ovat erityisen herkkiä jäätymiselle. Jäätyminen rikkoo niiden rakenteen ja koostumuksen, mikä voi vaarantaa potilasturvallisuuden. (EE)

Pakkanen vaikeuttaa lääkekuljetuksia >