Kuva: Ingimage
Uutinen

Tutkimus: D-vitamiinilisä saattaa suojata melanoomalta

04.05.2023 | 08:10

Teksti : Virpi Ekholm

Säännöllisesti D-vitamiinia käyttävillä todettiin merkittävästi vähemmän melanoomatapauksia verrattuna heihin, jotka eivät käyttäneet D-vitamiinia lainkaan.

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että D-vitamiinivalmisteiden käyttäjillä oli vähemmän melanoomia kuin muilla. Tutkimukseen osallistui noin 500 henkilöä, joilla oli kohonnut riski sairastua ihosyöpään. 

Ihotautilääkärit tutkivat perusteellisesti potilaiden taustatiedot, sairaushistorian sekä ihon. Säännöllisesti D-vitamiinia käyttävillä todettiin merkittävästi vähemmän melanoomatapauksia verrattuna heihin, jotka eivät käyttäneet D-vitamiinia lainkaan. Lisäksi heillä oli lääkärin arvion mukaan pienempi riski sairastua ihosyöpään tulevaisuudessa. 

D-vitamiinin käytöllä ei sen sijaan havaittu yhteyttä ihon aurinkovaurioon, aurinkokeratooseihin, luomien lukumäärään, tyvisolusyöpään tai okasolusyöpään. 

Koska tutkimus oli poikkileikkaava, se ei pystynyt osoittamaan syy-seuraussuhdetta. Tulosten perusteella näyttää kuitenkin siltä, että säännöllinen D-vitamiinin käyttö voi antaa suojaa melanoomaa vastaan. 

Suomessa todetaan vuosittain noin 1 700 uutta melanoomatapausta, vähän useammin miehillä kuin naisilla. Melanoomien lukumäärä on ollut viime vuosina selvässä kasvussa. Valtaosa tapauksista on keski-ikäisillä ja vanhoilla.

Paras keino ehkäistä melanoomaa on välttää ihon palamista auringossa etenkin nuorena. Runsasluomisen, auringossa helposti punoittavan henkilön on syytä välttää auringon UV-säteilyä myös aikuisena.