Kuva: Ingimage
Uutinen

Suun kautta annetut lääkkeet imeytyvät puutteellisesti heti avosydänleikkauksen jälkeen

10.08.2021 | 09:20

Teksti : Hanna Hyvärinen

Leikkauksen jälkeen lääkkeet tulisi annostella laskimoon tai limakalvolle.

Ensimmäisinä sydänleikkauksen jälkeisinä päivinä suun kautta otettujen lääkkeiden imeytyminen on puutteellista ja hidasta, joten kahden ensimmäisen päivän ajan lääkkeet on järkevää antaa laskimoon tai limakalvolle, osoittaa lääketieteen lisensiaatti Antti Valtolan väitöstutkimus.

Leikkaus, anestesia, kipulääkkeet ja makuuasento lamaavat mahasuolikanavan toimintaa ja hidastavat lääkkeiden imeytymistä.

– Kun lääkeaine ei imeydy, haluttua lääkevaikutusta ei saavuteta ja mahasuolikanavaan voi kertyä tahattoman suuri määrä lääkeainetta. Kun mahasuolikanavan toiminta taas toipuu, riskinä on sitten ison lääkeainemäärän imeytyminen lyhyessä ajassa, Valtola toteaa Itä-Suomen yliopiston väitöstidotteessa.

Valtolan väitöstutkimuksessa selvitettiin suun kautta annetun metoprololin ja oksikodonin sekä nenäsumutteena annetun fentanyylin hyötyosuutta leikkausta seuraavina päivinä.

Beetasalpaajalääkitys keskeisessä roolissa

Metoprololia käytetään sydänleikkauksen jälkeisten rytmihäiriöiden estoon. Yleisin sydämen rytmihäiriö sydänleikkauksen jälkeen on eteisvärinä. Se aiheuttaa potilaalle epämukavuutta, altistaa haittatapahtumille, kuten aivoverenkierron häiriöille, ja lisää hoitojaksoon liittyviä kustannuksia.

Leikkauksen jälkeinen beetasalpaajalääkitys, kuten metoprololi, on keskeisessä roolissa eteisvärinän ehkäisyssä. Valtolan väitöstutkimuksessa suun kautta otetun metoprololin imeytyminen todettiin merkittäväksi alentuneeksi leikkauksen jälkeisenä päivänä. Imeytyminen palautui normaaliksi kolmantena päivänä leikkauksen jälkeen.

Nenäsumutteena annettu kipulääke toimi

Ensimmäisinä päivinä avosydänleikkauksen jälkeen kipu on usein kovaa. Tehokas kivunhoito jouduttaa potilaan paranemista ja vähentää haittatapahtumien, kuten kivun kroonistumisen riskiä. Hyvä kivunhoito helpottaa myös varhaista leikkauksen jälkeistä fysioterapiaa, joka on tärkeää hengityselimiin liittyvien komplikaatioiden, kuten keuhkokuumeen ehkäisyssä.

Oksikodoni on morfiinin kaltainen kipulääke, jota käytetään yleisesti akuutin kovan kivun hoitoon. Väitöstutkimuksessa suun kautta annetun oksikodonin hyötyosuus todettiin pieneksi ensimmäisenä päivänä leikkauksen jälkeen. Viivästyneen imeytymisen havaittiin johtavan lääkeaineen kertymiseen.

Fentanyyli on oksikodonia lyhytvaikutteisempi morfiinin kaltainen kipulääke, joten se sopii lyhytkestoisen kovan kivun hoitoon. Nenäsumutteena annetun fentanyylin hyötyosuus todettiin hyväksi heti leikkauksen jälkeen. Lisäksi se osoittautui tehokkaaksi, nopeavaikutteiseksi ja hyvin siedetyksi läpilyöntikivun hoidossa leikkauksen jälkeisten kivuliaiden toimenpiteiden yhteydessä.

LL Antti Valtolan lääketieteen alaan kuuluva väitöskirja Clinical insights into the pharmacokinetic aspects of fentanyl, metoprolol and oxycodone dosing after cardiac surgery tarkastetaan perjantaina 13.8.2021.