Uutinen

SIC!-lehti: Precosan käyttöaiheita tiukennettu ja varoituksia lisätty

15.08.2018 | 10:30

Teksti : INKERI MERILUOTO

S. boulardii -valmisteiden käyttöä ripulin ehkäisyyn matkoilla ei pidetä enää tarkoituksenmukaisena.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean julkaisema SIC!-lehti kertoo, että itsehoidossakin käytettävän S. boulardii –lääkevalmisteen käyttöaiheita on rajattu Suomessa kesällä.

S. boulardii -valmisteiden käyttöä ripulin ehkäisyyn matkoilla ei pidetä enää tarkoituksenmukaisena ja myyntiluvan haltija on poistanut tämän käyttöaiheen.

Saccharomyces boulardii hiivasientä sisältävän lääkevalmisteen (Precosa) käyttö on vasta-aiheista kriittisesti sairailla tai immuunipuutteisilla potilailla fungemiariskin vuoksi.

Valmiste on vasta-aiheinen myös potilailla, joilla on keskuslaskimokatetri.

Precosa-jauheen ja -kapseleiden nykyiset käyttöaiheet ovat ripulin oireenmukainen hoito, antibiooteista aiheutuvan ripulin ehkäisy sekä käyttö lääkärin määräämän vankomysiini/metronidatsolihoidon lisänä ehkäisemään Clostridium difficilen aiheuttaman ripulin uusiutumista.

Valmisteen sopivuus tulee varmistaa tapauskohtaisesti

Artikkelin kirjoittajat muistuttavat, että lääkäreiden ja myös apteekin henkilökunnan tulee varmistaa Saccharomyces boulardii -valmisteen sopivuus aina tapauskohtaisesti.

Kirjoittajat toteavat, että mikäli apteekissa käydyn keskustelun perusteella jää epäilys, että asiakkaalla saattaisi olla jokin immuunijärjestelmän vajaus esimerkiksi sairauden tai muun lääkityksen takia, ei S. boulardii -valmisteita pidä suositella itsehoidossa käytettäväksi.

Tarvittaessa lääkärin on varmistettava lääkehoidon tarve ja sopivuus potilaalle. Kirjoittajat kehottavat myös varmistamaan, että lääkettä käyttävän lähipiirissä ei ole riskiryhmään kuuluvia, jotka voisivat altistua lääkkeen käsittelyn yhteydessä.

Tuotetietojen muutokseen johtanut signaali havaittiin haittavaikutusilmoitusten perusteella.