Uutinen

Ruotsissa lääketukku päästi väärennettyjä HIV-lääkkeitä jakeluun – menettää toimilupansa

24.10.2016 | 11:10

Teksti : INKERI HALONEN

PÄIVITETTY 14:27 Ruotsin lääkeviranomaiset ovat peruneet lääketukkutoimiluvan Ystadissa toimivalta Pharmera Gothia Pharmaceutical AB:lta ja tehneet yrityksestä samalla myös rikosilmoituksen poliisille.

Toimiluvan menettämisen syynä ovat vakavat puutteet yrityksen toiminnassa. Rikosilmoituksen syynä on epäily lääkelain rikkomisesta.

Yrityksen toiminta on aiheuttanut muun muassa sen, että väärennettyjä HIV-lääkkeitä (Viread, Truvada) on päätynyt lailliseen jakelukanavaan.

Lääkkeet jouduttiin vetämään takaisin potilailta Saksassa. Ruotsin markkinoille tai ruotsalaisille potilaille lääkkeitä ei päätynyt.

– Yksikään väärennetyistä lääkkeistä ei päätynyt ruotsalaisille potilaille, mutta väärennettyjen lääkkeiden pääsy lailliseen jakelukanavaan on todella vakava asia huolimatta siitä, missä se tapahtuu, sanoo tarkastaja Emil Schwan Läkemedelsverketiltä.

PÄIVITETTY KLO 14.27. Korjattu sitaattiin käännösvirhe "...huolimatta siitä, mitä ne aiheuttavat" oikeaan muotoon "...huolimatta siitä, missä se tapahtuu". 

Lue Läkemedelsverketin tiedote asiasta >