Uutinen

Omega-3 -rasvahapot eivät auta muistin toimintaan

13.06.2012 | 07:33

Omega-3 -rasvahappoja sisältävien valmisteiden käyttö ei luultavasti estä muistin ja älyllisten toimintojen heikentymistä iäkkäillä, todetaan tuoreessa Cochrane -katsauksessa.

Omega-3 -rasvahapoilla on paljon tärkeitä tehtäviä elimistössä, mutta niiden roolista kognitiivisen rappeutumisen ja dementian ehkäisyssä ei tiedetä vielä tarpeeksi.

Tutkimusanalyysissä käytiin läpi kolme korkealaatuista tutkimusta, joissa vertailtiin omega-3- rasvahappoja sisältävien kapseleiden ja levitteiden tehoa auringonkukkaöljy ja oliiviöljy -valmisteisiin sekä tavalliseen margariiniin. Yhteensä puolesta vuodesta kolmeen ja puoleen vuoteen kestäneisiin tutkimuksiin osallistui 3 500 yli 60-vuotiasta henkilöä, joilla ei ollut todettu heikentynyttä kognitiota tai dementiaa.

Tuloksista ilmeni, että omega-3- rasvahappoja saaneet henkilöt eivät pärjänneet muita paremmin mielentilatutkimuksissa tai muistia ja kielellistä sujuvuutta mittaavissa testeissä. Näin ollen vaikuttaisi siltä, ettei omega-3 -rasvahapoista ole hyötyä iäkkäille kognitiivisen terveyden ylläpitämisessä.

Tutkijat kuitenkin huomauttavat, että katsauksessa analysoidut tutkimukset olivat melko lyhytkestoisia ja niiden aikana havaittiin hyvin vähän kognition heikentymistä missään koeryhmässä. Saattaakin olla, että omega-3 -rasvahappovalmisteiden hyödyt näkyvät vasta paljon pidempään kestäneen käytön jälkeen. Asian selvittämiseksi tarvitaan lisää tutkimuksia. (MS)