Uutinen

Norjassa ja Ruotsissa huolta lääkkeiden saatavuudesta

15.08.2014 | 10:00

Suomi on toistaiseksi välttynyt pahimmilta ongelmilta.

Lääkkeiden saatavuusongelmat nousivat esiin, kun Pohjoismaiden apteekki- ja apteekkariliittojen puheenjohtajat kokoontuivat vuosittaiseen kokoukseensa, tällä kertaa Suomeen.

Erityisesti norjalaiset ja ruotsalaiset olivat huolissaan katkoksista joidenkin lääkkeiden saatavuudessa.

- Suomi on toistaiseksi välttynyt pahimmilta ongelmilta, ja Suomessa lääkkeiden saatavuus on vielä erittäin hyvällä tasolla, Apteekkariliiton puheenjohtaja Riitta Andersin kertoo.

Norjassa hallitus valmistelee lakiuudistusta, joka antaisi apteekeille rajoitetun lääkkeen määräämisoikeuden. Apteekkien määrättäviksi on kaavailtu muun muassa allergialääkkeitä, kausi-influenssarokote ja silmän sidekalvontulehduksen hoidossa käytettävät kloramfenikolisilmätipat. Uudistuksen arvellaan tulevan voimaan puolentoista vuoden kuluttua.

- Suomessa keskusteluissa on tullut esille lähes samoja lääkevalmisteita niin sanottuun BTC-kategoriaan (Behind the Counter) eli lääkkeisiin, jotka eivät vaadi reseptiä mutta jotka toimitettaisiin vain farmasian ammattilaisen tekemän arvioinnin jälkeen. Eli oikeastaan samoilla linjoilla tässä ollaan, Andersin toteaa.

Tanskan apteekkijärjestelmään on tulossa uudistuksia, mutta järjestelmän perusperiaatteita ei muuteta. Apteekit säilyvät proviisoreilla ja luvanvaraisina. Käytännössä järjestelmä tulee kuitenkin muuttumaan huomattavasti, koska apteekeille on kaavailtu mahdollisuutta perustaa enimmillään 7 sivuapteekkia. Niiden sijoittaminen tulisi olemaan hyvin vapaata. Uudistuksen tarkemmat yksityiskohdat selviävät lähiaikoina.

 

INKERI HALONEN