Hyppää sisältöön

Asiakas saa lääkkeen heti mukaansa suomalaisista apteekeista 97,8 prosentin varmuudella. Tieto selviää Suomen Apteekkariliiton tuoreesta toimitusvarmuustutkimuksesta.

Viime vuoteen verrattuna toimitusvarmuudessa on tapahtunut hienoista laskua, vuosi sitten toimitusvarmuus oli 98,1 prosenttia.

Apteekkien toimitusvarmuus on kuitenkin säilynyt lisääntyneistä saatavuushäiriöistä huolimatta erinomaisella tasolla.

– Suomessa lääkkeiden toimitusvarmuus on parempi kuin esimerkiksi Ruotsissa, jossa se on 96 prosenttia. Suomalaisilla apteekeilla on velvoite pitää kahden viikon tarvetta vastaavaa lääkevarastoa, mikä parantaa toimitusvarmuutta ja on osa maankattavaa lääkkeiden huoltovarmuutta, sanoo Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Inka Puumalainen.

Yleisin syy sille, ettei lääkettä voitu toimittaa ensimmäisellä käyntikerralla, oli ettei lääkettä ollut saatavana tukusta. Toiseksi yleisin lääkepuutoksen syy oli, että kyseinen lääke tilataan apteekkiin tarvittaessa, koska sille ei ole säännöllistä kysyntää tai sen säilyvyysaika on lyhyt.

Vajaa viidennes lääkepuutoksista johtui siitä, että lääke oli tilapäisesti päässyt loppumaan tai oli parhaillaan tilauksessa.

Lääkkeiden saatavuudessa ongelmia maailmanlaajuisesti

Lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat maailmanlaajuinen ongelma. Ne johtuvat pääosin häiriöistä globaaleissa lääkkeiden toimitusketjussa, laatupoikkeamista ja yllättävistä kysynnän muutoksista.

Jos lääkettä ei ole heti saatavilla, apteekeissa pyritään antamaan tilalle vaihtokelpoinen rinnakkaisvalmiste. Näin asiakas saa lääkkeen heti mukaan, eikä lääkehoito viivästy.

Joissakin tilanteissa apteekki ei voi toimittaa asiakkaalle vastaavaa valmistetta, jolloin apteekista on oltava yhteydessä lääkkeen määrääjään asiakkaan lääkehoidon turvaamiseksi.

– Apteekkien lääkevaihto-oikeuksien laajentaminen säästäisi terveydenhuollon resursseja, kun apteekeista ei tarvitsisi soittaa lääkärille, vaan lääke voitaisiin vaihtaa farmaseuttisen harkinnan perusteella, Puumalainen sanoo.

Apteekkariliiton toimitusvarmuustutkimuksen tavoitteena on selvittää, kuinka usein asiakas saa hänelle määrätyn lääkkeen heti mukaan apteekissa asioidessaan.

Lääkkeiden toimitusvarmuutta selvitettiin maaliskuussa viikon ajan 372 apteekissa ja sivuapteekissa eri puolilla Suomea eli mukana oli noin puolet maamme apteekeista. Apteekit kirjasivat viikon ajan ylös ja luokittelivat kaikki tilanteet, joissa asiakkaalle ei voitu heti toimittaa hänelle määrättyä lääkettä.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 1 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times