Useimmiten puuttuva lääke vaihdetaan apteekissa saatavilla olevaan vastaavaan valmisteeseen. Kuva: Petri Jauhiainen
Uutinen

Lääkkeiden saatavuushäiriöt lisääntyivät viime vuonna

04.01.2023 | 08:06

Teksti : Hanna Hyvärinen

Lääkkeen käyttäjälle saatavuushäiriö näkyy harvoin, sillä puuttuva lääke voidaan useimmiten korvata apteekissa vastaavalla valmisteella.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea vastaanotti lääkeyrityksiltä vuonna 2022 yhteensä 2 335 lääkkeiden saatavuushäiriöilmoitusta. Vuonna 2021 ilmoituksia vastaanotettiin 1 710 ja vuonna 2020 vastaanotettu määrä oli 2 095 ilmoitusta.

Vuonna 2022 ilmoitettujen lääkkeiden saatavuushäiriöiden määrä vastaa noin viittä prosenttia kaikista Suomessa kaupan olevien lääkevalmisteiden pakkauksista.

Fimean mukaan häiriöiden taustalla olevat syyt ovat pysyneet aikaisempien vuosien kaltaisina.

Suurin osa vuonna 2022 ilmoitetuista saatavuushäiriöistä liittyi hermostoon vaikuttaviin lääkkeisiin, kuten kipu-, anestesia- ja psyykenlääkkeisiin. Seuraavaksi eniten ilmoituksia tehtiin sydän- ja verisuonisairauksien hoitoon käytettävistä lääkkeistä sekä ruuansulatuselinten sairauksien ja aineenvaihduntasairauksien lääkkeistä.

Saatavuushäiriö näkyy harvoin lääkkeen käyttäjälle

Pääsääntöisesti saatavuushäiriöt eivät näy lääkkeiden käyttäjille tai lääkettä määränneille lääkäreille. Valtaosa puutteista hoituu apteekissa asioitaessa korvaavilla lääkevalmisteilla tai rinnakkaislääkkeillä. 

Poikkeuksena olivat vuonna 2022 lääkevalmisteet, joiden saatavuushäiriöstä Fimea ei saanut etukäteisilmoitusta tai joiden kysyntä kasvoi äkillisesti ja ennakoimattomasti. Esimerkiksi joditablettien äkilliset kysyntäpiikit aiheuttivat hetkellisiä saatavuuskatkoksia vuoden 2022 aikana.