Hyppää sisältöön

On iso ero siinä, työskenteleekö proviisorina ison kaupungin isossa apteekissa vai apteekkarina pienen kylän pienessä apteekissa. Tämän huomasi myös Joosep Kalamägi, kun hän jätti proviisorin työn tamperelaisessa apteekissa ja siirtyi apteekkariksi Pulkkilaan, Pohjois-Pohjanmaalle.

Pulkkilan apteekki sijaitsee entisessä Pulkkilan kunnassa, nykyisessä Siikalatvassa, noin sata kilometriä Oulusta kaakkoon. Pulkkilan pääapteekin lisäksi kokonaisuuteen kuuluu Piippolan sivuapteekki, joka sijaitsee noin 10 kilometrin päässä pääapteekista.

Siinä missä Tampereella työkavereita oli useita, nyt Kalamägi pyörittää apteekkia yhdessä puolisonsa ja yhden osa-aikaisen työntekijän kanssa. Jälkimmäinenkin oli jo vähällä eläköityä apteekin omistajavaihdoksen yhteydessä, mutta tykästyi Kalamägeen siinä määrin, että lupasi toistaiseksi jäädä auttelemaan muutamana päivänä viikossa. Puolisoaan – tai tämän työpanosta – Kalamägi puolestaan vuokraa tarvittaessa alueen muille apteekeille.

Tämä tarkoittaa, että Kalamägi tekee paljon itse, oli kyse sitten apteekin verkkosivujen ylläpidosta tai erinäisistä asennustöistä.

Lisäksi apuna on maaseudun talkoohenki. Esimerkiksi apteekin annosjakelukuljetuksia hoitaa apteekin viimekesäisen kesätyöntekijän äiti, läheisen maatalon emäntä.

– Täällä pärjää, kun tietää mikä tekee. Itse olen onneksi aiemmissa työpaikoissa oppinut, mitä kannattaa tehdä ja mitä ei. Ja mihin energiaa kannattaa laittaa ja mihin ei, Kalamägi sanoo.

Joosep Kalamägi ja puoliso Niina Marjoniemi apteekin palvelutiskissä.
Kalamägi pyörittää apteekkia yhdessä puolisonsa proviisori Niina Marjoniemen kanssa.

Sivuapteekilla kuuluu jo asukkaiden huoli palveluista

Pulkkilassa Kalamägi on päättänyt laittaa energiaansa muun muassa läsnäoloon paikallisissa tapahtumissa. Siitä hyvästä hän on jo ehtinyt saada paitsi kiitosta kunnanjohtajalta, myös luentopyyntöjä paikallisten tahojen tilaisuuksiin.

Kalamägi on luennoinut lääkehoidosta ja -huollosta muun muassa eläkeläisjärjestössä ja omaishoitajien yhdistyksessä. Lisäksi hän on konsultoinut paikallisia hoivakoteja ja auttanut niitä helpottamaan lääkehoitojen toteutusta.

Apteekki on täällä jo nyt isossa roolissa vaikuttamassa paikallisten asukkaiden hyvinvointiin. Ja todennäköistä on, että tulevaisuudessa palvelut harvenevat ja apteekin rooli korostuu. Etenkin sivuapteekilla näkyy jo nyt paikallisten huoli, että pysyyhän apteekki.

Joosep Kalamägi

Yhteydet pelaavat myös muuhun alueen sote-huoltoon. Pulkkilan ja Piippolan apteekit vastaavat useiden alueen hoivapalvelujen annosjakelusta, ja vireillä on myös lääkehoidon arviointiprojekti.

Lähin terveyskeskus on periaatteessa samalla kylällä, mutta käytännössä lähimmälle avoinna olevalle julkisen terveydenhuollon vastaanotolle on matkaa noin 30 kilometriä.

– Apteekki on täällä jo nyt isossa roolissa vaikuttamassa paikallisten asukkaiden hyvinvointiin. Ja todennäköistä on, että tulevaisuudessa palvelut harvenevat ja apteekin rooli korostuu. Etenkin sivuapteekilla näkyy jo nyt paikallisten huoli, että pysyyhän apteekki, Kalamägi sanoo.

Apteekkien osaamista tarvitaan

Huolestuneille Kalamägi on vastannut, että toistaiseksi apteekki pysyy. Siinä avittavat annosjakelusopimukset. Pelkästään ovesta tulevien asiakkaiden varassa sivuapteekki ei kannattaisi.

Sivuapteekkien ja pienten apteekkien tilanne on vaikea maanlaajuisesti, ja samalla ne ovat juuri niitä terveydenhuollon lähipisteitä, joita alueiden asukkaat tarvitsevat, kun julkinen sosiaali- ja terveydenhuolto keskittyy.

– Talouden pyörittäminen onnistuu, kun tietää mitä tekee. Mutta toki tässä ohuella resurssilla mennään. Jos apteekkien taloutta vielä kiristetään, se vaikuttaa väistämättä palveluiden laatuun, Kalamägi sanoo.

Joosep Kalamägi täyttää apteekin hyllyjä.
Kalamägi tekee apteekissa paljon itse.

Samaan aikaan tuore apteekkari on huomannut, että apteekkien panosta tarvitaan ihan perustason farmaseuttiseen työhön. Useimmilta asiakkailta puuttuvat ajantasaiset lääkelistat, ja lääkkeistä ja lääkityksestä on paljon väärää tietoa.

– Tarve olisi saada apteekin farmaseutti kiertämään esimerkiksi alueen kotisairaanhoidossa ja järkevöittämään asiakkaiden lääkehoidon toteutuksia.

Lääketiedon jakaminen motivoi

Vaikka tietoa lääkkeistä on vaihtelevasti, pienellä paikkakunnalla kiitollista on se, että tietoa arvostetaan, kun sitä tarjotaan.

– Täällä ihmisillä ei ole kiire.

Näin ollen apteekkarikin pääsee paneutumaan asiakkaiden palvelemiseen rauhassa. Ja hyvä niin, sillä juuri asiakaspalvelu on työssä mieluisinta ja sai Kalamäen aikanaan hakeutumaan apteekkityöhön ja apteekkariksi.

Joosep Kalamägi neuvoo asiakasta itsehoitolääkehyllyllä.
Joosep Kalamägi auttoi Aaro Heikkistä oikean itsehoitolääkkeen valinnassa. Kalamäen mukaan lääkkeistä kaivataan tietoa, ja toisin kuin kaupungeissa, ihmisillä on myös aikaa ottaa tietoa vastaan.

Kalamägi on ehtinyt urallaan työskennellä muun muassa vuokratyöntekijänä kaikkiaan yli 50 eri apteekissa. Lisäksi hän katsellut apteekkien toimintatapoja ja johtamista apteekinhallintajärjestelmien toimittajan näkökulmasta Pharmadatalla. Sekin työ oli mukavaa, mutta kutsumus veti apteekkiin.

– Nyt apteekkarina pääsen todella jakamaan lääketietoutta ja edistämään eettistä toimintaa. Se on todella motivoivaa.

Pulkkilan apteekki

Lue myös

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 8 times
Said to be thoughtful 2 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times