Hyppää sisältöön

Tein lääkehoidon arvioinnin 89-vuotiaalle miehelle, joka asui yhdessä muistisairaan puolisonsa kanssa. Perussairauksina miehellä oli verenpainetauti, sydämen vajaatoiminta ja ASO eli valtimoiden kovettumatauti. 

GFR-arvo viittasi keskivaikeaan munuaisten vajaatoimintaan. Mies oli myös aiemmin sairastanut virtsarakonsyövän, hänen kuulonsa oli heikko ja toinen silmä sokeutunut.  

Ongelma 

Haastattelussa miehen kotona mukana oli naapurissa asuva tytär. Koska miehen kuulo oli erittäin huono, kommunikoin lähes kokonaan tyttären kanssa. 

Miehen suurin ongelma oli kutina. Se vaikeutti nukkumista ja huononsi elämänlaatua merkittävästi. Lisäksi mies kärsi turvotuksesta alaraajoissa ja huimauksesta. Hän oli myös kertonut tyttärelleen näkevänsä joskus hyvänlaatuisia harhoja. 

Ratkaisu 

Suuresta lääkemäärästä huolimatta miehen lääkityksestä ei löytynyt kliinisesti merkittäviä yhteisvaikutuksia, joten keskityin selvittämään, löytyisikö lääkityksestä syy kutinaan. Mystistä vaivaa oli tutkittu jo aikaisemmin ihotautipolilla. Koepalasta annettu diagnoosi oli ”muu dermatiitti”, joko lääkkeen aiheuttama tai premaligni eli syöpää edeltävä. 

Miehellä oli käytössä useita kutinaa haittavaikutuksena aiheuttavia lääkeaineita. Ehdotin useita lääkemuutoksia. Verenpainelääke ramipriili lopetettiin ja tilalle aloitettiin losartaani, koska ACE-estäjiin kuuluva ramipriili saattaa aiheuttaa kutinaa lisääntyneen verisuonia laajentavan vaikutuksen takia. 

Toinen potentiaalinen kutinan aiheuttaja oli gabapentiini. Kyseinen lääke voi aiheuttaa myös aistiharhoja, joita potilas kertoi näkevänsä. Lisäksi se voi lisätä kaatumisvaaraa ja vaikuttaa vireyteen. Geriatri laittoi ehdotuksestani gabapentiinilääkityksen tauolle. 

Miehellä ei ollut ortostatismia eli pystyasentoon liittyvää huimausta. Sen sijaan huimauksen saattoi aiheuttaa puutteellinen näkökenttä. 

Kutinan hoitoon käytössä ollut hydroksitsiini lopetettiin, koska lääke salpaa parasympaattista hermostoa, ja siitä ei ollut apua miehen kutinaan. Hydroksitsiinin tyypillisiin haittavaikutuksiin kuuluu muun muassa näöntarkkuuden heikentyminen, kaatumisriski, kognitiivisten toimintojen heikentyminen ja sekavuus.

Miehen virtsarakko ultrattiin, eikä jäännösvirtsaa ollut. Geriatri tutki potilaan turvotusta ja totesi ettei se ole sydänperäistä. 

Nostin esille valtimokovettumantaudin hoitoon määrätyn klopidgreelin myös yhtenä kutinan aiheuttajana. Lääke oli miehelle niin tarpeellinen diagnoosien perusteella, että se jätettiin ennalleen. Geriatri kirjasi huomion kuitenkin ylös seurantaa varten. 

Vatsalääke pantopratsoli voi myös aiheuttaa kutinaa ja olla munuaistoksinen. Geriatri kuitenkin näki lääkkeen tarpeellisena suuren lääkekuorman takia.  

Seuranta 

Miehen luona pari kertaa viikossa vierailevaa kotisairaanhoitoa ohjeistettiin seuraamaan miehen verenpainetta ja hemoglobiiniarvoa.  

Vastaanottokäynnillä elämänmyönteinen, aktiivinen ja positiivinen herrasmies kertoi, että kutina oli jo hieman helpottanut lääkitysmuutosten jälkeen. Mies oli erittäin kiitollinen, että hänen vaivaansa ratkottiin monen ammattilaisen toimesta. 

Säännöllisesti Annos ennen arviota Muutos
Cardace, ramipriili 5 mg 1 x 2 Lopetus
Losartaani 12,5 mg Aloitus, annosnosto asteittain ad. 50 mg x 1
Atarax, hydroksitsiini 25 mg 1 x 1  Lopetus
Gabrion, gabapentiini 300 mg 1 x 1  Tauko
Somac, pantopratsoli 40 mg 1 x 1  Ehdotettu annoksen laskemista
Calcihew D3 Extra, kalsium/kolekalsiferoli 500 mg/20 mg 1 x 1  Ei muutosta
Duodart, dutasteridi/tamsulosiini 0,5/0,4 mg 1 x 1  Ei muutosta
Furesis, furosemidi 40 mg 1 x 2 Ei muutosta
Metoprololi 23,75 mg 1 x 1  Ei muutosta
Plavix, klopidgreeli 75 mg 1 x 1  Ehdotettu lopetusta
Bartal, asetyylisalisyylihappo, 100 mg 1 x 1  Ei muutosta
Ormox, isosorbidimononitraatti 10 mg 1 x 2 Ei muutosta
Cohemin depot, hydroksokobalamiini 1 mg/ml EOM Ei muutosta
Minisun, kolekalsiferoli 50 migrog. 1 x 1 Ei muutosta
Dermovat, klobetasoli, 0,5 mg/g 1 x 2 Ei muutosta
Agualan L 1 x 2 Ei muutosta
Melatoniini 3 mg 1 x 1 Ei muutosta
Minicare voide EOM Ei muutosta
Tarvittaessa    
Felden, piroksikaami 0,5 % geeli 1 x 1-2 Ei muutosta
Panadol Forte, parasetamoli 1 g 1 x 1-3 Ei muutosta
Dermovat Scalp klobetasoli,  0,5 mg/ml EOM Ei muutosta
Dinit, isosorbididinitraatti, 1,25 mg/annos 1 x 1-3 Ei muutosta
Bemetson, beetametasoni 0,1% EOM Ei muutosta

 

Palstalla esitellään todellisia lääkehoidon kokonaisarviointeja. Tämänkertaisen lääkityksen turvatarkistuksen teki Sanna-Kaisa Tienhaara, joka on LHKA-erityispätevyyden suorittanut proviisori Lapuan keskusapteekista. Parhaillaan hän suorittaa ERKO-opintoja. Moniammatillisessa lääkehoidon arviointipalvelussa (LHA ja LHKA) ratkotaan erilaisia lääkehoitoon liittyviä ongelmia ja varmistetaan, että asiakkaan lääkitys on tarkoituksenmukainen. Aloitteen arviointiin voi tehdä potilas itse tai omainen, hoitaja, lääkäri, farmaseutti tai proviisori. Arvioinnin tekee erityiskoulutettu farmasian ammattilainen. Päätökset mahdollisista lääkitysmuutoksista tekee aina lääkäri.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times