Hyppää sisältöön

Kefalosporiinien laaja käyttö oli selvästi yhteydessä useille lääkkeille vastustuskykyisten E. coli -bakteerien yleisyyteen.

Helsingin yliopiston johtama kansainvälinen tutkijaryhmä selvitti, mitkä tekijät vaikuttavat antibiooteille vastustuskykyisten E. coli -bakteerien yleisyyteen väestössä. 

Vain yhden tietyn tyypin antibioottien laaja käyttö oli selvästi yhteydessä useille lääkkeille vastustuskykyisten bakteerikantojen yleisyyteen. Kyseessä olivat muut beetalaktaamit kuin penisilliini, eli käytännössä kefalosporiinit. 

– Lisäksi osoitimme, että syy-seuraussuhteet antibioottien käytön ja resistenssin välillä ovat hyvin monimutkaisia. E. coli -bakteerien perimän muutkin erot vaikuttavat siihen, kuinka paljon bakteerit hyötyvät resistenssiä luovista geeneistä ja mutaatioista, sanoo tutkimusryhmän johtaja, professori Jukka Corander.

Tutkimuksessa käytettiin genominlaajuista sekvensointitietoa potilaiden verinäytteistä löydetyistä E. coli -bakteereista. Aineistot oli kerätty Isossa-Britanniassa ja Norjassa. Löydökset yhdistettiin tietoon antibioottien käytöstä kyseisissä maissa vuosina 2001–2017.

Norjassa hyvä tilanne

Coranderin mukaan kattava genomiaineisto auttaa päättelemään, mitkä tekijät vaikuttavat antibioottiresistenssin yleistymiseen ja kuinka paljon. Näin tilannetta voidaan tulevaisuudessa kääntää parempaan suuntaan.

Yksi mahdollisuus on kiinnittää erityishuomio antibioottiryhmään, jonka käyttö hyödyttää moniresistenttejä kantoja eniten.

– Norja on esimerkki maasta, jossa ESBL-positiivisten E. colien määrä on pysynyt alhaisella tasolla. Siellä myös kefalosporiinien käyttö on vähäistä, Corander huomauttaa.

Jukka Corander toimii professorina Helsingin ja Oslon yliopistoissa sekä Sanger-Instituutissa Cambridgessa. Hänen tutkimusryhmänsä on kansainvälisesti johtava E. colien evoluution ja epidemiologian tutkimuksessa.

Ryhmä tekee parhaillaan bakteerien populaatiogenomista kartoitusta useissa kehitysmaissa.

– Lisäksi teemme vielä tarkempaa genomien kartoitusta uuden sukupolven sekvensointiteknologialla. Tavoitteena on paljastaa täsmälliset mekanismit sen takana, miksi tietyt moniresistentit bakteerikannat menestyvät.

The Lancet Microbe, julkaistu verkossa 11.1.2024

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 1 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times