Apteekkien henkilöstö ei kuulu suoraan mihinkään THL:n määrittelemistä sote-henkilöstön kriittisistä ensi vaiheen rokotusryhmistä. Apteekeissa linja herättää paikoin kovaakin kritiikkiä. Kuva: Ingimage
Uutinen

Kysely: Alle puolet apteekkihenkilöstöstä rokotettu

11.05.2021 | 12:55

Teksti : Hanna Hyvärinen

Rokotteita odotetaan ja toivotaan apteekeissa kovasti. THL:n linja herättää kritiikkiä.

Alle puolet apteekkien henkilökunnasta oli saanut koronarokotteen toukokuun alkuun mennessä, selviää Apteekkariliiton apteekeille tekemästä kyselystä. Kyselyyn vastanneista apteekeista 42 prosentissa edes osa henkilökunnasta oli rokotettu. 58 prosenttia vastanneista kertoi, ettei henkilökuntaa ole vielä rokotettu lainkaan.

Kyselyyn vastanneista apteekeista vain kuudessa prosentissa oli rokotettu koko henkilökunta. Enemmistössä apteekeista rokotuksen saaneita oli alle kolmannes.

Apteekkihenkilöstön rokotustilanteessa on alueellisia eroja sen mukaan, kuinka nopeasti eri ikäryhmien rokotukset ovat milläkin alueella edenneet.

Huolena sairastumiset ja karanteenit

Rokotukset nousivat esiin myös kyselyn vapaissa vastauksissa. Rokotteita odotettiin ja toivottiin kovasti.

Apteekkien henkilöstö ei kuulu suoraan mihinkään THL:n määrittelemistä sote-henkilöstön kriittisistä ensi vaiheen rokotusryhmistä. Apteekeissa linja herättää paikoin kovaakin kritiikkiä. Huolena on henkilökunnan sairastuminen ja siitä seuraavat mahdolliset karanteenit ja jopa apteekin sulkeminen tartuntojen ja altistumisten vuoksi.

Joissain kaupungeissa apteekkilaisille on tarjottu rokotusvuorossa olevilta ryhmiltä ylijääneitä rokotteita.

Kuusi prosenttia vastanneista raportoi apteekkihenkilökunnan keskuudessa todetuista koronatartunnoista. Tartuntaepäilyistä puolestaan kertoi peräti 42 prosenttia. Joissakin apteekeissa taruntaepäilyjä oli ollut alkuvuoden aikana toistakymmentä.

Karanteeneihin oli asetettu henkilökuntaa noin joka viidennessä apteekissa.

Kysely apteekeille toteutettiin verkossa huhti-toukokuun vaihteessa. Kyselyyn vastasi kaikkiaan 376 apteekkia.