Nikotiinipussien käyttö on lisääntynyt hälyttävästi muissa Pohjoismaissa vain muutaman vuoden aikana. kuva: iStock
Uutinen

Kansanterveysjärjestöt vetoavat kauppoihin: "Älkää ottako nikotiinipusseja myyntiin"

05.06.2023 | 12:10

Teksti : Erja Elo

Järjestöt lähettivät avoimen kirjeen Keskon, S-ryhmän, Lidlin ja R-kioskin johdoille, koska nikotiinipussit ova vakava uhka lasten ja nuorten terveydelle.

Tarttumattomien sairauksien järjestöverkosto ja Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry ovat tänään lähettäneet kaupan alan toimijoille avoimen kirjeen, jossa ne vetoavat, ettei nikotiinipusseja otettaisi myyntiin. 

– Kaupan toimijat puhuvat mielellään vastuullisuudesta. Nyt olisi hyvä tilaisuus osoittaa sitä käytännössä ja pidättäytyä nikotiinipussien myynnistä, vaikka voimassa oleva lainsäädäntö sen tällä hetkellä sallii. Kaupan ala on keskeisessä roolissa siinä, päätyvätkö nämä tuotteet markkinoille ja kuinka laajasti, korostaa Juha Viertola, Diabetesliiton toiminnanjohtaja ja Tarttumattomien sairauksien verkoston puheenjohtaja.

Erityisen vaarallista lapsille

Myrkyllinen ja hyvin voimakasta riippuvuutta aiheuttava nikotiini on erityisen vaarallista lapsille, nuorille ja kokemattomille käyttäjille.

Nikotiini haittaa aivojen normaalia kehitystä ja lisää esimerkiksi syövän, keuhkosairauksien, sydän- ja verisuonisairauksien sekä kakkostyypin diabeteksen riskiä.

– Nikotiinipussit ovat vakava uhka lasten ja nuorten terveydelle. Pussien pakkaukset, tuoksut ja makuaineet on tehty nuoriin vetoaviksi. Myös markkinointi on suunnattu nuorille ja sillä pyritään hämärtämään tuotteiden haitallisuutta. Kaupan ala suojelee lapsia ja nuoria, jos se ei ota nikotiinipusseja valikoimiinsa, avaa EHYT ry:n toiminnanjohtaja Juha Mikkonen.

Käyttö lisääntynyt hälyttävästi

Nikotiinipussien käyttö on lisääntynyt hälyttävästi muissa Pohjoismaissa vain muutaman vuoden aikana. Esimerkiksi Islannissa 18–34-vuotiaista miehistä lähes 40 % käytti nikotiinipusseja vuonna 2022. Ruotsissa lukiolaisista 40 % oli kokeillut nikotiinipusseja ja 22 % käyttänyt niitä viimeisen kuukauden aikana.

Suomella on järjestöjen mukaan vielä mahdollisuus suojella nuoriaan muiden Pohjoismaiden kehityskululta. Tupakka- ja nikotiinituotteiden kulutus on vähentynyt Suomessa viimeisinä vuosikymmeninä. Kuitenkin nuuskan käyttö on lisääntynyt nuorilla.

– Nikotiinipussit vetoavat sellaisiinkin nuoriin, jotka eivät käytä muita tupakka- tai nikotiinituotteita. Mikäli nikotiinipussit ovat Suomen markkinoilla, on merkittävä riski, että nuorten nikotiiniriippuvuus ja -tuotteiden käyttö lisääntyvät, painottaa Syöpäjärjestöjen pääsihteeri Juha Pekka Turunen.

Tavoitteena savuton Suomi

Suomen kansallisena tavoitteena on olla savuton ja nikotiiniton vuoteen 2030 mennessä.

Järjestöt tavoittelevat sitä, että nikotiinipussit saadaan mahdollisimman pian kattavasti tupakkalain sääntelyn alaisiksi. Työ on kuitenkin kesken, minä aikana kaupan alan vastuu korostuu.

Tarttumattomien sairauksien järjestöverkostoon kuuluvat Aivoliitto, Diabetesliitto, Filha, Hengitysliitto, Sydänliitto ja Syöpäjärjestöt.