Hyppää sisältöön

Kun Suomessa puhutaan lääkehuollon huoltovarmuudesta, huolet usein kuitataan velvoitevarastoinnilla.

Määritelmällisesti ”velvoitevarastoinnin tarkoituksena on turvata lääkkeiden saatavuus Suomessa, jos lääkkeiden tavanomainen saatavuus on estynyt toimituskatkoksista, vakavasta kriisistä tai muusta vastaavasta syystä johtuen”. Varastointivelvoite koskee ensisijaisesti valmisteita, joilla turvataan elintärkeä lääkehoito.

Apteekkari-lehti kertoi hiljattain lääkealan asiantuntijoiden huolesta siitä, onko Suomessa varauduttu oikein lääkkeiden saatavuushäiriöiden pahenemiseen.

Lääkealan toimijoiden mukaan velvoitevarastointi on kyllä Suomen uniikki vahvuus, mutta samalla se myös aiheuttaa ongelmia.

Apteekkariliiton hallituksen puheenjohtajan Risto Kanervan mukaan velvoitevarastointi on yksi syy siihen, miksi lääke-eriä ei joissain häiriötapauksissa saada Suomeen.

– Maahantuojat vetoavat velvoitevarastointiin ja toteavat, että käyttäkää varastoja, Kanerva sanoo.

Ja vaikka velvoitevarastointi on nimensä mukaisesti velvoittavaa, ei varastojen alituksia ole sanktioitu. Niinpä alituksia tapahtuu, ja se voi koitua ongelmaksi äkillisesti puhkeavassa kriisissä.

Meiltä puuttuu hallinnollinen ja toiminnallinen varautuminen. Ei ole suunnitelmaa siihen, miten lääke kriisitilanteessa saadaan sitä tarvitsevalle. Ketjun osat toimivat erillään toisistaan. Tähän tarvittaisiin kokonaisuuden hallinnointia.

Risto Kanerva

Iso kysymys on myös se, että jos meillä tarpeen tullen onkin tarvittavat lääkkeet varastossa, niin mitä sitten.

– Meiltä puuttuu hallinnollinen ja toiminnallinen varautuminen. Ei ole suunnitelmaa siihen, miten lääke kriisitilanteessa saadaan sitä tarvitsevalle. Ketjun osat toimivat erillään toisistaan. Tähän tarvittaisiin kokonaisuuden hallinnointia, Kanerva sanoo.

Vastaako varastojen sisältö tarvetta kriisissä?

Suurin ongelma on kuitenkin velvoitevarastojen sisältö. Varastot perustuvat normaaliin tarpeeseen, joten niissä ei ole valmisteita, joita saatetaan tarvita kriisissä.

– Jos vaikka Suomeen tulisi lyhyessä ajassa iso joukko pakolaisia ja heidän mukanaan tulisi sairauksia, joita Suomessa ei normaalisti esiinny, olisimme helisemässä, Kanerva sanoo.

Skenaario ei ole kaukaa haettu aikana, jolloin Venäjä hybridivaikuttaa itärajalla ja käyttää tässä globaalia pakolaisuutta härskisti hyväkseen. Samaan aikaan monia Suomessa hävitetyiksi julistettuja tauteja esiintyy muualla maailmassa ihan yleisesti.

Lääkealan toimijoiden mukaan velvoitevarastoinnilla on paikkansa, eikä siitä ole syytä luopua, mutta se ei saisi olla patenttivastaus lääkehuollon varmistamiseen. Rinnalle tarvitaan toimiva markkina ja mielellään myös lähituotantoa.

– Velvoitevarastot perustuvat lähimenneisyyden tarpeeseen ja ne auttavat lyhytaikaisessa, ennalta tunnetussa kriisitilanteessa. Mutta jos tulee pitkäaikainen tai täysin uudenlainen kriisi, huoltovarmuus ei voi nojata velvoitevarastointiin, vaan täytyy varmistaa myös markkinan houkuttelevuus ja kotimainen tuotanto, summaa lääkevalmistaja Orionin myynnin ja markkinoinnin johtaja  Janne Maksimainen.

Lue myös

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 7 times
Said to be thoughtful 2 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times