Moni asiakas miettii, miten lääke toimii, kauanko lääkkeen vaikutus kestää ja mitkä ovat mahdolliset haittavaikutukset. Apteekki neuvoo kaikissa kysymyksissä. kuva: Petri Jauhiainen
Uutinen

Farmasiaviikko alkaa – apteekista saa kysyä mitä tahansa lääkkeistä

25.09.2023 | 10:00

Teksti : Erja Elo

Farmasiaviikon kampanja rohkaisee asiakkaita kysymään apteekista mitä tahansa lääkkeisiin tai lääkehoitoihin liittyvää.

Voiko särkylääkkeen ottaa ennaltaehkäisevästi ennen juhlia? Voiko lainata naapurin lihasrelaksanttia, jos selkä on jumissa? Mikä auttaisi peräpukamiin? Entä mistä saisi apua kiusallisiin intiimialueen ongelmiin? 

Syyskuun viimeisellä viikolla vietettävä Farmasiaviikko muistuttaa, että apteekkien farmaseuttinen henkilökunta on koulutettu vastaamaan kaikkiin lääkkeisiin liittyviin kysymyksiin. 

Apteekeissa työskentelevät farmaseutit ja proviisorit ovat yliopistokoulutuksen saaneita lääkkeiden ja lääkehoidon asiantuntijoita, joiden puheille pääsee helposti ja ilman ajanvarausta.

– Apteekeissa kaikkiin kysymyksiin suhtaudutaan ammattitaitoisesti ja hienotunteisesti. Neuvot ovat ilmaisia, eikä ostopakkoa ole. Apteekeista kannattaakin rohkeasti kysyä mistä tahansa lääkkeisiin ja lääkehoitoon liittyvistä asioista, sanoo Apteekkariliiton viestintäproviisori Elina Aaltonen.

Apteekki vähentää terveydenhuollon kuormitusta

Apteekkien farmaseuttisen henkilöstön tarjoamasta lääkeneuvonnasta hyötyy asiakkaiden lisäksi yhteiskunta, sillä se vähentää muun terveydenhuollon kuormitusta. Apteekki on monille lähin terveydenhuollon toimipiste, ja sinne on matala kynnys poiketa kysymään neuvoa.

Farmasian maailmanjärjestö FIP (International Pharmaceutical Federation) viettää 25. syyskuuta kansainvälistä farmasiapäivää (World Pharmacy Day).

Suomen apteekeissa teemapäivää juhlitaan kokonaisen teemaviikon (25.-29.9.) mittaisella Farmasiaviikon kampanjalla jo kuudetta kertaa. Suomessa on yli 800 apteekkia, joissa työskentelee yli 8 600 alan ammattilaista.

Lue 12 usein kysyttyä lääkkeisiin liittyvää kysymystä ja vastausta!