Hyppää sisältöön

Orionin Tutkimussäätiö julkisti tänään myönnetyt apurahat vuodelle 2023. Säätiö jakaa apurahoina yhteensä noin miljoona euroa ja lisäksi kaksi 100 000 euron palkintoapurahaa uransa keskivaiheilla oleville tutkijoille paitsi ansiokkaasta tutkimustyöstä myös siitä, että he ovat julkisuudessa puhuneet tutkimusrahoituksen puolesta ja näin ajaneet tutkijoiden asiaa.

Toinen palkintoapurahan saajista on Helsingin yliopiston Farmasian tiedekunnan apulaisprofessori Tiina Sikanen.

Sikasen tutkimusryhmä kehittää mikrosirupohjaisia menetelmiä, joilla voidaan tutkia lääkeaineiden metaboliaa eli muuntumista elimistössä eri eläinlajien tai ihmisten entsyymeillä. Sikasen tavoitteena on kehittää menetelmiä, jotka mahdollistavat nopean, personoidun metaboliitti-analytiikan yksilöllistettyjen hoitojen tueksi. Personoitu metaboliitti-analytiikka voi vähentää lääkkeiden haittavaikutuksia sekä luontoa turhaan kuormittavia lääkejäämiä.

– Olen halunnut avata kokonaiskuvaa siitä, miten tutkimuksella voidaan tulevaisuudessa paremmin ymmärtää ympäristöhaittoja ja riskejä, joita liittyy lääkeaineiden ympäristöön päätymiseen, Sikanen kertoo säätiön tiedotteessa.

Säätiön mukaan Sikanen on puheenvuoroissaan ja julkaisuissaan edistänyt niin päättäjien, lääkealan, terveydenhuollon ammattilaisten kuin kuluttajienkin yleistä ymmärrystä lääkeaineiden ympäristöriskeistä ja niiden vähentämisen tarpeesta. Sikanen on myös saanut tutkimuksestaan useita merkittäviä palkintoja, kuten Suomen Akatemian myöntämän akatemiapalkinnon tieteellisestä rohkeudesta vuonna 2019 sekä Unescon ja L’Orèalin For Women in Science palkinnon vuonna 2020. Hän on julkaissut yli 60 tieteellistä artikkelia.

Apteekkari-lehti haastatteli Sikasta hänen tutkimustyöstään syksyllä 2020.

Toisen 100 000 euron palkintoapurahan saa syöpäbiologian professorina Turun yliopiston Biolääketieteen laitoksella ja tutkimusjohtajana Turun biotiedekeskuksessa toimiva Jukka Westermarck.

Westermarckin tutkimusryhmän on pyrkinyt tunnistamaan syöpäsolujen sisäisiä viestintämekanismeja, jotka edistävät syövän pahanlaatuisuutta. Ryhmän merkittävin saavutus on ollut CIP2A-onkoproteiinin tunnistaminen. Sen myötä on avautunut uusia näkymiä syövän hoidon tulevaisuuden mahdollisuuksiin.

Orionin Tutkimussäätiö sr jakaa vuosittain sijoitustuottonsa sekä Orion Oyj:ltä saamansa lahjoituksen apurahoina nuorille tutkijoille tai äskettäin väitelleille tutkimustyön jatkamista varten. Aiemmin säätiön historiassa on myönnetty kolme palkintoapurahaa erilaisin myöntöperustein: ryhmänjohtaja Hannes Lohelle vuonna 2012 sekä akatemiaprofessori Johanna Ivaskalle ja farmakogenetiikan professori Mikko Niemelle vuonna 2017.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times