Hyppää sisältöön

Hallitusohjelmaan ja julkisen talouden suunnitelmaan on kirjattu huomattavia apteekkeihin kohdistuvia leikkauksia.

Suomen Farmasialiitto vaatii, että hallitus pitää kiinni lupauksestaan toteuttaa muutokset vastuullisesti ja asteittain niin, että rationaalinen lääkehoito turvataan ja sen toteuttamiseksi tarvittava farmaseuttinen tuki on kaikkien saatavilla, maanlaajuisesti.

Apteekeissa toteutettava lääkehoidon ohjaus on kansalaisten arvostama matalan kynnyksen terveyspalvelu. Apteekkeihin kohdistuvat suunnitellut leikkaukset vaarantavat Farmasialiiton mukaan apteekkien roolin lähipalveluna.

Jos apteekkien taloudellisia resursseja leikataan entisestään, voi koko sosiaali- ja terveysalaa palveleva apteekeissa annettava farmaseuttinen neuvonta ja ohjaus olla vaarassa.

– Jos farmaseuttisen henkilökunnan mahdollisuuksia toteuttaa päätehtäväänsä, lääkeneuvontaa ja lääkehoidon ohjausta, heikennetään, lisää tämä entisestään kuormittuneen julkisen terveydenhuollon taakkaa. Farmaseutit ja proviisorit vastaavat apteekeissa toistuvasti kysymyksiin, jotka muutoin ohjautuisivat muualle sosiaali- ja terveydenhuoltoon, Suomen Farmasialiiton puheenjohtaja Maija Pirttijärvi painottaa.

Aiempien säästöjen vaikutuksia ei ole arvioitu

Lääkealan toimijat näkevät yleisesti, että apteekkialaa tulee uudistaa. Uudistukset tulisi Farmasialiiton mukaan kuitenkin tehdä vastuullisesti ja tähän mennessä toteutettujen leikkausten vaikutuksia pitäisi arvioida, ennen kuin uusia toteutetaan. 

– Hallitusohjelmassa luvataan uudistaa apteekkitaloutta vastuullisesti, asteittain ja turvallisesti. Olen todella pettynyt, sillä toimintaan kohdistuvat leikkaussuunnitelmat eivät tätä hallitusohjelman kirjausta tue millään tavoin, Pirttijärvi huomauttaa. 

Aiempien säästöjen, ja esimerkiksi biologisten lääkkeiden apteekkivaihdon vaikutuksia, ei ole hänen mukaansa vielä ehditty arvioida ja silti uusia säästöjä suunnitellaan toteutettavan nopealla aikataululla.

– Hallitusohjelman kirjaus rationaalisen lääkehoidon toteutumisesta tuntuu tässä valossa vain sanahelinältä, Pirttijärvi sanoo.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 26 times
Said to be thoughtful 1 times
Has raised questions 1 times
Disagreed 1 times