Droonikuljetuksella saa tilattua Helsingin Jätkäsaareen valikoituja apteekkituotteita, mutta ei lääkkeitä. kuva: Vesa Laitinen
Uutinen

Drooni lennättää taas apteekkituotteita Helsingissä

24.08.2021 | 16:25

Teksti : Erja Elo

Jaa artikkeli:

Valikoituja apteekkituotteita voi tilata robottilennokin kuljettamana Helsingin Lauttiksen apteekista Jätkäsaareen vielä sunnuntaina.

Helsingin Lauttiksen apteekki on jälleen mukana kokeilussa, jossa apteekkituotteita kuljetetaan droonilla kaupunkiympäristössä. 

Kaksi vuotta sitten apteekki osallistui Apteekkariliiton ja Orionin kokeiluun, jossa lääkkeitä kuljetettiin ensimmäistä kertaa Suomessa robottilennokilla. 

Tänään alkanut kokeilu on osa Helsingin kaupungin ja sen innovaatioyhtiö Forum Virium Helsingin hanketta, jossa yritykset kokeilevat uusia palveluja ja teknologioita aidossa kaupunkiympäristössä.

Tavoitteena on kerätä kokemuksia droonien soveltuvuudesta apteekkituotteiden kuljetukseen ja testata uutta palvelukonseptia aitojen asiakkaiden kanssa.

Kokeilussa asiakas tilaa tuotteet, apteekki pakkaaa ne lämpötilakontrolloituun pakkaukseen, joka lennätetään sään salliessa Lauttasaaresta Jätkäsaaren Saukontorille. Asiakas noutaa tilauksensa droonien laskeutumispisteeltä. Kuljetus on asiakkaalle ilmainen.

 

Nopea lääkekuljetus saaristoon

Lauttiksen Apteekin apteekkari Risto Holma näkee kuljetusmuodossa uusia mahdollisuuksia. Tulevaisuudessa droonit saattavat olla nopea tapa kuljettaa esimerkiksi apteekin verkkokaupan kuljetuksia suoraan asiakkaille tai akuutteja tilauksia hoivakoteihin. 

Drooneilla on mahdollista tehdä kuljetuksia esimerkiksi vaikeapääsyiseen saaristoon tai alueelle, jossa on niukasti palveluita omasta takaa. Sähköllä toimivien droonien etuna ovat nopeuden lisäksi alhaisemmat päästöt verrattuna maakuljetuksiin. 

– Apteekkien tehtävät monipuolistuvat koko ajan. Tuleviin vaatimuksiin varautuminen ja kehityksen kärjessä pysyminen edellyttävät innovatiivisuutta, tuotekehitystä sekä halua kokeilla uusia teknologioita, toteaa Holma.

Helsingissä on käynnissä useita rinnakkaisia hankkeita, joissa testataan droonikuljetusten hyödyntämistä esimerkiksi terveydenhoidon tarpeisiin. Kaupunki saa kokeiluista tietoa siitä, miten kaupunkisuunnittelussa voidaan varautua lennokkitoiminnan kasvuun tulevaisuudessa.