Liraglutidin käyttäjät ovat kertoneet, että yhtäkkiä heidän ei tarvitsekaan enää laihduttaa. Ei ole nälkä, ei tee mieli napostella ja makeat herkut jopa ällöttävät. Kuva: iStock
Uutinen

Diabeteslääke voi mullistaa lihavuuden lääkehoidon

03.06.2021 | 10:21

Teksti : Virpi Ekholm

Tuttu diabeteslääke semaglutidi on tulossa lihavuuden hoitoon yli tuplasti isommalla annoksella. Sen kilpailijalle, liraglutidille, myönnettiin Kela-korvattavuus tiukoin kriteerein heinäkuun alusta lähtien.

Lihavuuden hoitoon on tulossa uusi lääkevaihtoehto, semaglutidi, joka auttaa merkittävästi painonpudotuksessa.  

Kerran viikossa ihon alle pistettävä semaglutidi on jo käytössä tyypin 2 diabeteksen hoidossa yhden milligramman annoksella. Lihavuuden hoitoon se on tulossa yli tuplasti isommalla, 2,4 milligramman annoksella. Valmisteelle on haettu myyntilupaa Euroopassa. 

New England Journal of Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa semaglutidia saaneet koehenkilöt pudottivat keskimäärin 15 prosenttia painostaan 68 viikon aikana, kun lumeryhmässä tulos jäi 2,4 prosenttiin. 

Osallistujien painoindeksi oli tutkimuksen alussa vähintään 30 tai vähintään 27, jos heillä oli jokin lihavuuteen liittyvä sairaus. Molemmat ryhmät saivat myös ohjausta ruokavalioon ja liikuntaan. 

”Tehokkain ei-kirurginen hoitomuoto” 

Ylilääkäri, professori Kirsi Pietiläinen Helsingin yliopiston Lihavuustutkimusyksiköstä pitää tuloksia mullistavina. 

 Tämä on tehokkain ei-kirurginen hoitomuoto, joka meillä on tulossa lihavuuden hoitoon. Kovasti odotamme, että semaglutidi saisi lihavuuden hoitoon virallisen käyttöaiheen ja tulisi markkinoille tällä isommalla annoksella, hän kertoo. 

Lihavuuden hoidossa on jo käytössä toinen vastaavalla mekanismilla toimiva lääke, päivittäin pistettävä liraglutidi, kauppanimeltään Saxenda. Semaglutidi on kuitenkin osoittautunut tutkimuksissa sitä tehokkaammaksi.

Lääkitys vaimentaa nälän tunnetta 

Semaglutidi ja liraglutidi vaikuttavat elimistössä kahdella tavalla: ne vähentävät ruokahalua ja lisäävät insuliinin eritystä haimassa. 

Tyypin 2 diabeteksen hoidossa jo pienempi annos lääkettä riittää tasaamaan liian korkeat verensokerit. Kun annosta nostetaan, vaikutus ruokahaluun korostuu. 

 Liraglutidin käyttäjät ovat kertoneet, että yhtäkkiä heidän ei tarvitsekaan enää laihduttaa. Ei ole nälkä, ei tee mieli napostella ja makeat herkut jopa ällöttävät, Pietiläinen kuvailee. 

Semaglutidi ja liraglutidi voivat aiheuttaa käytön alkuvaiheessa suolistohaittoja, kuten pahoinvointia, ummetusta tai ripulia. Vakavampia haittoja ne aiheuttavat vain harvoin. 

 Lääkkeet piiskaavat haiman insuliinin eritystä vain silloin, kun verensokeri on korkea. Siinä mielessä ne ovat hyvin turvallisia, Pietiläinen kertoo. 

Saxenda sai juuri Kela-korvattavuuden 

Suurin este lihavuuslääkkeiden käytössä on niiden korkea hinta. Tähän saakka niillä ei ole ollut Kela-korvattavuutta. 

Lääkkeiden hintalautakunta päätti kuitenkin toukokuussa, että liraglutidi on rajoitetusti peruskorvattava lihavuuden hoidossa 1.7.2021 alkaen, kun potilaan painoindeksi on vähintään 35, hänellä on diabeteksen esiaste ja joko verenpaine- tai kolesterolilääkitys.  

Tämä on hieno ja tervetullut uutinen. Toki korvauksen ehdot ovat tiukat, mutta jostain täytyy lähteä liikkeelle. 

Pietiläisen mukaan on tärkeää, että tehokkaat lihavuuslääkkeet saadaan Kela-korvauksen piiriin. 

 Jos korvausta ei ole, lääkitys on vain varakkaiden ilo, mutta ei vähävaraisten, hän sanoo.