Nenään annosteltava molekyyli sitoutuu koronavirukseen ja tekee siitä infektiokyvyttömän. Kuva: Ingimage
Uutinen

Biologinen maski voisi suojata koronatartunnalta

20.04.2022 | 08:07

Teksti : Virpi Ekholm

Suomalaistutkijoiden kehittämä molekyyli esti tartunnan hiirillä vielä tunteja altistumisen jälkeen.

Helsingin yliopistossa on kehitetty molekyyli, jota voidaan ehkä käyttää biologisena maskina koronavirusta vastaan. Soluviljely- ja eläintutkimusten mukaan molekyyli suojaa koronatartunnalta ainakin kahdeksan tunnin ajan jopa suuren altistumisriskin tilanteissa. 

Nenään annosteltava molekyyli sitoutuu koronavirukseen ja tekee siitä infektiokyvyttömän. 

– Estovaikutus on kohdennettu tarkasti tiettyyn alueeseen koronaviruksen piikkiproteiinissa, kertoo tutkijatohtori Anna Mäkelä Helsingin yliopiston virologian laitokselta. 

Kohta, johon molekyyli sitoutuu, on kaikissa tunnetuissa SARS-koronaviruksissa identtinen. Se onkin Mäkelän mukaan koronavirusten ”akilleen kantapää”, niiden toiminnalle välttämätön kohta, johon ei tyypillisesti tule mutaatioita. 

– Olemme pystyneet neutraloimaan kaikki testaamamme koronavirusvariantit tällä molekyylillä. On syytä olettaa, että se tehoaa myös mahdollisiin tuleviin SARS-koronaviruksiin. 

Eläinkokeissa molekyyli esti infektion etenemisen hiirillä vielä neljä tuntia altistumisen jälkeen. On siis mahdollista, että nenäsuihke torjuisi tartunnan vielä sen jälkeen, kun virus on jo päässyt nenän limakalvoille.

Helsingin yliopistossa ovat parhaillaan käynnissä molekyylin prekliiniset turvallisuuskokeet eläimillä. Seuraavaksi on tarkoitus aloittaa turvallisuus- ja tehotutkimukset ihmisillä. 

Anna Mäkelä ei ryhdy vielä arvioimaan, milloin koronalta suojaava suihke voisi olla yleisesti saatavilla. Tuotteen kehityspolku on kuitenkin nopeampi kuin lääkkeillä, jos se saadaan rekisteröityä lääkinnälliseksi laitteeksi. 

– Pyrimme siihen, että tavallisillakin ihmisillä olisi tuotteeseen varaa. Molekyyli tuotetaan bakteerisoluissa, mikä on edullisin elävissä soluissa tapahtuva tuotantomenetelmä. 

Erityisesti suihke olisi hyödyksi immuunipuutteisille ihmisille, jotka eivät voi terveyssyistä ottaa rokotetta tai saa siitä riittävää vastetta. Myös rokotetut saisivat suihkeesta lisäsuojaa. 

– Tämä ei ole rokotteiden korvike, mutta se voisi olla hyvä lisä taistelussa virusta vastaan, Mäkelä kiteyttää.