Uutinen

Apteekeilla usein vaikeuksia saada lääkkeitä – potilailla harvoin

18.11.2014 | 08:41

Noin 80 prosenttia apteekeista kohtaa päivittäin ongelmia lääkkeiden saatavuudessa. Korvaavan tuotteen ansiosta potilas jää vain harvoin ilman lääkettä.

Itä-Suomen yliopistossa tehdyn tuoreen tutkimuksen mukaan lääkkeiden saatavuusongelmat ovat yleisiä suomalaisissa apteekeissa. Päivittäin tai lähes päivittäin niitä kohtaa noin 80 prosenttia apteekeista, viikoittain noin 17 prosenttia apteekeista.

Saatavuusongelma koskettaa kuitenkin vain harvoin asiakasta, koska saatavilla on korvaavaa valmistetta tai tuotetta on varastossa riittävästi saatavuuskatkoksen ajaksi. Vain muutamissa tapauksissa asiakas on jäänyt kokonaan ilman lääkettä. Tällöin asiakas tai apteekki ottaa yhteyttä hoitavaan lääkäriin vaihtoehtojen kartoittamiseksi.

Yleisimmin käytetyistä
eniten puutetta

Lähes kaikki tukkuliikkeistä jälkitoimitukseen jääneet lääkkeet ovat tutkimuksen mukaan ihmisille tarkoitettuja lääkkeitä. 80 prosenttia oli reseptilääkkeitä.

Yleisimmin saatavuusongelmia on hermostoon vaikuttavissa sekä sydän- ja verisuonisairauksien lääkkeissä. Nämä ovat Suomessa yleisimmin käytettyjä ja myydyimpiä lääkkeitä.

Tutkimuksen seuranta-aikana yleisimmin jälkitoimitukseen jääneet lääkeaineet olivat kipulääke parasetamoli, kolesterolilääke atorvastatiini ja unilääke tematsepaami.

Jälkitoimitukseen jääneistä lääkkeistä 45 prosenttia sisältyi viitehintaan ja näistä noin 40 prosenttia oli viitehinnan halvimpia valmisteita.

Apteekit saivat lähes aina tiedon lääkkeen saatavuusongelmasta lääketukkukaupasta. Puutoksen syy saatiin tietää kuitenkin vain harvoin - vain 11 prosentissa tapauksista. Suurimmassa osassa tapauksista apteekit eivät myöskään saaneet tietoa siitä, milloin jälkitoimitukseen jäänyttä tuotetta on uudelleen saatavissa.

129 apteekkia
osallistui tutkimukseen

Itä-Suomen yliopistossa tehtyyn tutkimukseen osallistui 129 apteekkia eli 66 prosenttia tutkimukseen satunnaisesti valituista ja kutsutuista apteekeista.

Apteekit raportoivat kuukauden seurantajakson aikana tilauksista jälkitoimitukseen jääneet resepti- ja itsehoitolääkkeet.

Tutkimukseen osallistuneet apteekit edustivat hyvin kaikkia suomalaisia apteekkeja apteekin koon ja sijainnin mukaan tarkasteltuna.

Tutkimus on julkaistu kansainvälisessä Health Policy –lehdessä.

INKERI HALONEN

Lue tutkimus kokonaisuudessaan joulukuun Apteekkarilehdestä.