Annosjakelun palveluseteli säästää Pohjois-Karjalassa
- 24.05.2019 at 02:51
Lääkitysturvallisuus on parantunut ja Siun sote laskee, että kilpailutuksesta luopuminen tuo vuosittain 140 000 euron säästöt.
Siun soten siirtyminem palveluseteliin annosjakelun hankinnassa lisää lääkitysturvallisuutta ja säästää 140 000 euroa vuodessa.
Siun sotessa elettiin alkuvuodesta jännittäviä aikoja, kun toukokuuhun mennessä yli 2700 asiakasta siirtyi käyttämään palveluseteliä lääkkeiden koneellisessa annosjakelussa.
– Kaikki on käynyt vähintäänkin mallikkaasti, suorastaan erittäin hyvin. Maakunnan apteekit ovat huolehtineet valtavan hyvin siitä, ettei asiakkaille ole tullut katkoksia tai päällekkäislaskutuksia, kiittelee vanhuspalvelujen toimialuejohtaja Eija Rieppo.
Aiemmin lääkkeiden annosjakelun tuottajat valittiin kilpailutuksen tai erillisten yksittäisten sopimusten kautta. Käytäntöjä Siun Soten 14 kunnassa oli monenlaisia.
Lähtökohtana yhdenmukaisuus
Idea palvelusetelistä syntyi, kun yhtymässä alettiin pohtia, miten koko alueelle saataisiin yhdenmukaiset, turvalliset ja pitävät annosjakelupalvelut.
– Apteekkarit vastasivat tähän pohdintaan hyvin positiivisesti, ja siitä se sitten lähti, Rieppo kertoo.
Siirtymää palveluseteliin valmisteltiin yhtymän ja apteekkareiden tiiviissä yhteistyössä. Yhteishenki ja keskustelu olivat hyviä, Rieppo kiittelee.
– Valmisteluprosessi loi pohjan sille, että tämä siirtymä ja käyttöönotto sujuivat näin todella hyvin!
Suurin osa annosjakelun asiakkaista on kotihoidossa.
Byrokratiakin vähenee
Riepon mukaan suurin hyöty on se, että palveluseteli on parantanut kokonaiskustannusten hallintaa, mutta myös lääkehoidon turvallisuutta. Lisäksi palvelu on etnistä helpommin saavutettavissa, ja asikkaiden valinnanvapaus on lisääntynyt.
Kustannusten hallinta tarkoittaa suomeksi selvää säästöä: palveluseteli leikkaa kuluja noin euron viikossa asiakasta kohden. Siun soten asiakasmäärillä se tarkoittaa yli 140 000 euron säästöä vuodessa.
Malli vähentää myös hallinnollista työtä. Annosjakelukäytännöt ovat nyt täysin yhtenäiset alueen 14 kunnan sisällä, eikä kilpailutukseen ja mahdollisiin valituksiin tarvitse varata aikaa.
Rieppo kannustaa muitakin sote-yhtymiä ja kuntia siirtymään palveluseteliin.
– Sanoisin, että kannattaa, ilman muuta!