Blogi

Hintaerojen pääsyy jäi kertomatta

12.01.2024 | 08:40

Teksti : Erkki Kostiainen

Kaupan liitto tarjoaa innokkaasti Ruotsin apteekkijärjestelmää malliksi Suomeenkin. Lahden takana siitä ei olla yhtä innostuneita, kirjoittaa Apteekkariliiton viestintäjohtaja Erkki Kostiainen.

Kaupan liitto julkaisi tiistaina (9.1.) konsulttitoimisto Copenhagen Economicsilla teettämänsä lääkkeiden hintavertailun Suomen ja Ruotsin välillä. Sen mukaan itsehoitolääkkeet ovat Ruotsissa keskimäärin 37 prosenttia halvempia kuin Suomessa, verkkoapteekeissa hintaero on vieläkin suurempi. 

Syyn Suomen kalliimmista lääkehinnoista kaupan edunvalvoja kippasi apteekeille ja apteekkijärjestelmälle, vaikka syy on aivan muualla. Apteekin osuus itsehoitolääkkeen hinnasta on Suomessa keskimäärin neljännes. Vaikka se poistettaisiin kokonaan, valtaosa itsehoitolääkkeistä olisi Suomessa edelleen kalliimpia kuin Ruotsissa, mikäli Kaupan liiton teettämä hintavertailu pitää paikkansa.

Pääsyy hintaeroihin ovat Ruotsin apteekkien tuntuvasti halvemmat ostohinnat ja Ruotsissa apteekeille sallitut ostoalennukset. Suomessa nämä on lääkelaissa kielletty, koska lainsäätäjä on halunnut, etteivät lääkeyhtiöiden antamat alennukset ohjaa apteekkien lääkehankintoja ja tuotesuosittelua asiakkaille. Tämä kielto lisättiin lääkelakiin (37 a §) vuonna 2006 Helsingin Sanomien uutisoinnin seurauksena.

Itsehoitolääkkeiden hintoja nostaa Suomessa myös apteekkivero, jota Ruotsin apteekeilta ei peritä. 

Suurin osa lääkkeen hinnasta on lääkeyrityksen osuutta. Jos itsehoitolääkkeiden hinnat halutaan Suomessa alentaa Ruotsin tasolle, on itsehoitolääkkeiltä poistettava apteekkivero, luovuttava nykyisestä kiinteästä tukkuhinnasta ja annettava apteekeille mahdollisuus kilpailuttaa lääkehankintansa Ruotsin tapaan.

Kaupan liiton viestintäoperaation taustalla olivat tietenkin valmistelussa olevat hallitusohjelman apteekkikirjaukset ja erityisesti itsehoitolääkkeitä koskeva kirjaus, jonka mukaan lääketurvallisuusviranomaisen selvityksen pohjalta harkitusti, lääke- ja lääkitysturvallisuus varmistaen, vapautetaan joitakin yleisimmin käytettyjä itsehoitolääkkeitä myös muualla kuin apteekeissa myytäväksi. 

Kaupan ala lobbasi vaalien alla voimalla myös apteekkien omistuksen vapauttamista, mutta hallitus päätti pysyä nykyisessä mallissa, jossa terveydenhuollon ammattilaiset, proviisorit, omistavat apteekit. Aivan kuten Saksassa, Ranskassa, Espanjassa ja monissa muissakin EU-maissa. Eikä omistuksen vapauttamiseen ainakaan mitään taloudellista perustetta olisi ollutkaan.

Kaupan liitto tarjoaa innokkaasti Ruotsin apteekkijärjestelmää malliksi Suomeenkin. Lahden takana siitä ei olla yhtä innostuneita.  

”Järjestelmän vapauttaminen Ruotsissa ei ollut ilmaista, vaan siitä koitui yhteiskunnalle monenlaisia lisäkustannuksia. Muun muassa valvontaa. Myös reseptilääkkeiden valtiolle tulevat kustannukset nousivat. Voin sanoa, että apteekkijärjestelmän vapauttaminen ei ole vastaus [lääkkeiden] saatavuushäiriöihin eikä kustannussäästöihin”, totesi sosiaalifarmasian professori Sofia Kälvemark Sporrong Uppsalan yliopistosta Apteekkari-lehden haastattelussa viime keväänä.  

Kaupan edunvalvojalla on tietenkin täysi oikeus lobata omia tavoitteitaan. Olisi kuitenkin ollut reilua kertoa lääkkeiden hintaerojen pääsyy, eikä tehdä apteekeista aiheettomasti syntipukkia. Se ei tosin olisi palvellut kaupan edunvalvojan tarkoitusperiä. 

Kirjoittaja on Apteekkariliiton viestintäjohtaja.