Helvi Junnikkala on neuvonut apteekin asiakkaita muun muassa haavanhoidossa. Lääkeneuvontaa hän ei vielä voi antaa, sillä farmasian opinnot ovat vasta edessä.
Artikkeli

Kesä apteekissa: Asiakkaiden kysymykset ulottuvat iho-ongelmista olkihatun uv-suojaan

11.08.2023 | 08:00

Teksti : Hanna Hyvärinen

Syksyllä farmasian opinnot aloittava terveydenhoitaja Helvi Junnikkala yllättyi apteekissa kohtaamistaan kysymyksistä ja asiakkaiden tiedontarpeesta.

Kun terveydenhoitaja Helvi Junnikkala aloitti kesätyön lahtelaisessa Lähiapteekki Sykkeessä, hän ei tiennyt, mitä odottaa. Jo ensimetreillä kävi kuitenkin selväksi, että asiakkaiden tiedontarve on kova, ja kysyä saatetaan kaikesta mahdollisesta maan ja taivaan väliltä.

– Apteekkiin tullaan melkein kuin lääkärin vastaanotolle. Esimerkiksi iho-ongelmista ja niiden hoidosta kysytään paljon, Junnikkala kertoo.

Kesän yllättävin kysymys koski olkihattua.

– Asiakasta askarrutti, millaisen uv-suojan harvahko olkihattu mahtaa antaa, Junnikkala muistelee.

Varmuuden vuoksi asiakkaalle suositeltiin kovimmille paahteille hatun lisäksi lisäsuojaa.
 

Mutkan kautta omalle alalle

Junnikkala aloittaa farmasian opinnot tänä syksynä Helsingin yliopistossa. Aiemmalta ammatiltaan hän on terveydenhoitaja.

– Jo lukiossa kemia ja ihmisen biologia olivat suosikkiaineitani, ja siksi farmasia alkoi tuntua omalta alalta. En kuitenkaan päässyt heti lukion jälkeen opiskelemaan sitä.

Viime keväänä Junnikkala valmistui terveydenhoitajaksi, mutta ajatus farmaseutin työstä ja tutkinnosta kaihersi yhä mielessä. Niinpä hän haki uudestaan, ja tällä kertaa lykästi.

– Kun opiskelupaikka varmistui, halusin hyödyntää kesän ja tutustua apteekkityöhön.

Näin hän päätyi kesätöihin apteekkari Sirpa Peuran apteekkiin.

Helvi Junnikkala kokee, että apteekkityössä yhdistyvät kiinnostava farmasian tieteenala ja merkityksellinen työ.

Apteekin antama neuvonta on tärkeää

Koska farmasian opinnot ovat vasta edessäpäin, Junnikkala ei vielä voi antaa apteekin asiakkaille lääkeneuvontaa. Monessa pulmassa on kuitenkin ollut hyötyä terveydenhoitajan pätevyydestä.

– Osaan neuvoa esimerkiksi haavanhoidossa. Toki terveydenhoitajan tutkinto on antanut jotain pohjatietoa myös itsehoitovalmisteista. Odotankin innolla, että jatkossa pystyn neuvomaan myös niiden käytössä.

Junnikkalan kokemuksen mukaan apteekin lääkeneuvonta on asiakkaille ”äärettömän tärkeää”.

– Terveydenhuollossa annetaan lopulta aika vähän varsinaista lääkeneuvontaa tai käydään läpi lääkityksen kokonaisuutta. Siksi apteekin asiantuntijoiden rooli tässä on tärkeä.

Oma paikka löytyi

Junnikkalan mukaan kesätyö apteekissa on antanut lisäpotkua tuleviin opintoihin ja vahvistanut tunnetta, että alavalinta on oikea. Avoapteekin ohella tulevaisuudessa voisi kiinnostaa työ sairaala-apteekissa.

Hän kokee, että farmasiassa ja apteekkityössä yhdistyvät kiinnostava tieteenala ja merkityksellinen, ihmisläheinen työ.

– Apteekissa lyhyissäkin kohtaamisissa voi antaa ihmisille paljon tietoa ja auttaa edistämään heidän terveyttään. Tuntuu, että oma paikka on löytynyt.