Merja Johansson sai perustaa apteekin mihin tahansa Espoossa, Jorvin sairaala-aluetta lukuun ottamatta. Hän valitsi Etelä-Espoossa sijaitsevan Niittykummun. kuva: Roni Rekomaa
Artikkeli

Espoon uudet apteekit: Kasvava Niittykumpu sai oman apteekin

18.12.2023 | 08:35

Teksti : Erja Elo

Merja Johansson avasi apteekin Espoossa kauppakeskus Niittyyn, koska ei halunnut jo olemassa olevien apteekkien naapuriin.

Kun jää metrosta Espoon Niittykummun asemalla ja nousee liukuportaita kauppakeskukseen, katse osuu ensimmäisenä uuteen valoisaan apteekkiin vihreine risteineen.

Merja Johansson avasi apteekin puolitoista kuukautta sitten. Edelleen lähes päivittäin hän saa asiakkailta vilpittömiä kiitoksia.

– Apteekkia on odotettu tälle alueelle kauan. Lähestulkoon kaikki asiakkaat ovat kiittäneet, että ihanaa kun apteekki tuli kävelymatkan päähän, ettei enää tarvitse lähteä kauemmas hakemaan lääkkeitä.

Pilvenpiirtäjän juurella

Niittykumpu sijaitsee Etelä-Espoossa kahden suuren asuinkeskittymän, Tapiolan ja Matinkylän, puolivälissä. Alueelle on rakennettu viime vuosina kymmenittäin kerrostaloja. Niittykummussa on noin 6 000 työpaikkaa ja 7 500 asukasta.

Alueelle tulee jatkuvasti lisää uudisrakennuksia, joten Espoon kaupunki laskee asukasmäärän kaksinkertaistuvan vuoteen 2030 mennessä.

Apteekki ja kauppakeskus Niitty sijaitsevat alueen tunnetuimman maamerkin juurella. Kauppakeskuksen yläpuolella on Espoon korkein asuinrakennus, 24-kerroksinen pilvenpiirtäjä, joka näkyy Helsinkiin asti.  

Kauppakeskus on pienehkö, sieltä löytyy kaksi ruokakauppaa, Alko, pikaruokaravintoloita, kahvila, kampaamo, erikoisliikkeitä ja hammaslääkäriasema.

Apteekin asiakaskunta on Johanssonin mukaan kaikenikäistä ja melko kansainvälistä. Asiakaspalvelun hoitaminen englanniksi sujuu rutiinilla, sillä hän tottui siihen jo edellisessä apteekissaan Turun Varissuolla.

Apteekkia kehitetään pieni askelin

Johansson ehti olla Turussa apteekkarina vain reilun vuoden, kun Fimea yllättäen myönsi hänelle apteekkiluvan Espoosta aiemmin tehdyn hakemuksen perusteella.

– Turku on mukava kaupunki, mutta oli kiva palata takaisin omille juurille. Asun Kauniaisissa, minulla on siellä omakotitalo ja perhe, iäkäs äitini asuu naapuritalossa.

Espoosta on poistettu apteekkien sijaintialueet, joten Johanssonilla oli tilaisuus perustaa apteekki minne tahansa kaupungin rajojen sisällä lukuun ottamatta Jorvin sairaala-aluetta.

– En edes harkinnut meneväni suuriin kauppakeskuksiin, koska niissä oli jo apteekkeja valmiiksi.

Sote-yhteistyö kiinnostaa

Johanssonilla on vankka tausta sairaalafarmasiasta. Ennen apteekin saamista hän työskenteli lähes parikymmentä vuotta Helsingin kaupungin sairaala-apteekissa, Espoon sairaalan (ent. Puolarmetsän sairaala) lääkekeskuksessa ja HUS Apteekin Jorvin sairaala-apteekissa esimiestehtävissä.

Jorvissa hänen päävastuualueenaan oli organisoida lääkkeiden koneellista annosjakelua. Taustansa vuoksi häntä kiinnostaisi sote-yhteistyö julkisen puolen kanssa kaikissa turvallisen lääkehoidon edistämiseen liittyvissä asioissa.

Tämä ja muut palvelut saavat kuitenkin odottaa. Hän aikoo ensin katsoa rauhassa, miten apteekin perustoiminnot saadaan kunnolla sujumaan.

– Olen lähtenyt liikkeelle varovaisin askelin. Kehitämme palveluja, kuten apteekin verkkokauppaa, ajan myötä.

Espoon Apteekki Niitty on Merja Johanssonin toinen apteekki. Hän piti aiemmin apteekkia Turun Varissuolla. kuva: Roni Rekomaa

Apteekkien taloustilanne ei stressaa

Tähän asti kaikki  on sujunut paremmin kuin hyvin. Hän on iloinen apteekin oma-aloitteisesta ja osaavasta henkilökunnasta, joka valmisteli apteekkia remontin jälkeen sillä välin, kun hän itse pyöritti Varissuon apteekkia työvoimapulan vuoksi lähes Niityn avaamiseen asti.

Johtajana Johansson antaa työntekijöilleen mielellään vapautta ja vastuuta.

– Toki osaan olla myös jämäkkä eli tartun esimerkiksi työyhteisön mahdollisiin ongelmiin, enkä lakaise niitä maton alle.

Melko tuoreena apteekkarina Johansson ei stressaa apteekkialan yleistä tilannetta, vaikka moni muu tuskailee työvoimapulan, lääkepulan ja kohoavien kustannusten takia.

– Yritän pysyä positiivisena. Tähän ikään mennessä on tullut koettua kaikenlaista, niin en ihan pienestä hätkähdä.


Espoon Apteekki Niitty

  • Apteekki sijaitsee Etelä-Espoossa Niittykummun kaupunginosassa.
  • Apteekki on avoinna normaalisti arkisin kello 8.30–20 ja lauantaisin kello 10–18.
  • Apteekkarin lisäksi apteekissa on kaksi kokoaikaista proviisoria ja kaksi lääketeknikkoa, farmaseutit ovat vuokra- tai iltatyöntekijöitä, lisäksi apteekki työllistää opiskelijoita teknisissä töissä.
  • Lähimmät kaksi terveysasemaa sijaitsevat kumpikin noin 3 kilometrin päässä.
  • Lähimmät kolme apteekkia sijaitsevat noin 3 kilometrin päässä Ison Omenan ja Ainoan kauppakeskuksissa. Lähin apteekkitoimipiste on kilometrin päässä oleva Haukilahden sivuapteekki.