Uutinen

Myös suomalaisprofessori varoittaa ”buranan” vapaasta myynnistä

07.04.2017 | 09:50

Teksti : VIRPI EKHOLM

Apteekkien farmaseuttinen henkilökunta on avainasemassa tulehduskipulääkkeiden haittojen ehkäisyssä, korostaa kardiologian professori Heikki Huikuri.

Huikuri otti asiaan kantaa Apteekkarilehden haastattelussa tulehduskipulääkkeiden haittojen ehkäisemisestä.

Huikurin mukaan apteekkien farmaseuttinen henkilökunta on ehkäisytyössä avainasemassa.

- Näiden lääkkeiden tulee ilman muuta pysyä jatkossakin apteekkimyynnissä, hän kiteyttää.

Laaja tanskalainen rekisteritutkimus osoitti vastikään, että tulehduskipulääkkeiden käyttö lisää äkillisen sydänpysähdyksen riskiä noin kolmanneksella. Erityisesti riski liittyi diklofenaakin ja ibuprofeenin käyttöön.

Apteekkari.fi kertoi tutkimuksesta tuoreeltaan maaliskuussa.

Ylilääkäri Heikki Huikuri ei yllättynyt tuloksista.

- Jo aiemmista tutkimuksista tiedämme, että tulehduskipulääkkeet lisäävät sydänriskejä. Tuore tanskalaistutkimus vahvistaa tätä havaintoa, Huikuri toteaa.

Suun kautta otettavat diklofenaakkivalmisteet ovat Suomessa reseptilääkkeitä, mutta ibuprofeeni on yksi myydyimmistä itsehoitolääkkeistä.

Aiemmissa tutkimuksissa sydänriskejä on liitetty myös muihin tulehduskipulääkkeisiin.

Selekoksibi ja naprokseeni näyttävät olevan tässä suhteessa vähän muita tulehduskipulääkkeitä turvallisempia. Silti niihinkin liittyy lievästi suurentunut sydän- ja verisuonitapahtumien, kuten sydäninfarktin, vaara.

Huikurin mukaan riski on suurin potilailla, joilla on jo todettu sydänsairaus.

- Terveille vaikutus on todennäköisesti vähäinen.

Sydämen vajaatoimintaa tai sepelvaltimotautia sairastavien ei tulisi käyttää tulehduskipulääkkeitä ollenkaan. Heille suositeltavin kipulääke on parasetamoli.

- Me lääkärit kyllä varoitamme tästä, mutta aina informaatio ei mene perille. Varsin moni sydämen vajaatoimintapotilas, joka hakeutuu sairaalaan oireiden pahenemisen vuoksi, on käyttänyt isoja annoksia tulehduskipulääkkeitä esimerkiksi nivelrikkoon tai kihtiin, Heikki Huikuri kertoo.