Uutinen

Miljoonat diabeetikot saavat insuliinikynänsä Kontiolahdelta

13.10.2015 | 16:10

Teksti : JARKKO BÖHM

Pohjois-Karjalssa Kontiolahdella sijaitsee Phillips-Medisizen Euroopan suurin tehdas, joka jatkaa kasvamistaan.

Kontiolahdella, parikymmentä kilometriä Joensuusta pohjoiseen, Phillips-Medisizen tehtaalla robotein varustetut linjastot kuljettavat tuhansia insuliinikynien osia minuutissa pitkin äärimmäisen tarkasti kontrolloitua puhdastilaa.

Prosessin loppupäässä robotti pakkaa kootut kynät lähetystä varten, ja ne matkaavat kohti Saksaa ja eteenpäin Eurooppaan.

Näin on tapahtunut jo vuodesta 2006 asti, jolloin Phillips-Medisize alkoi valmistaa Kontiolahdella lääkealan yritys Sanofille insuliinikyniä. Ne täytetään Sanofin Frankfurtin-tehtaalla. Kyniä on myyty maailmalla satoja miljoonia.

Nyt kokoonpanolinjoilla kootaan kyniä, joiden painonappi on erivärinen kuin ennen. Tämä on merkki siitä, että tehtaalla on alettu valmistaa insuliinikynän uutta versiota, jolla diabeetikot annostelevat uuden sukupolven perusinsuliinia.

Uudella perusinsuliinilla on myyntilupa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Phillips-Medisizen Kontiolahden-tehtaalla on ollut merkittävä rooli insuliinin etenemisessä myyntiin, sillä yritys aloitti Sanofin kynien maailmanlaajuisen tuotannon juuri täällä loppuvuodesta 2014.

Phillips-Medisizellä työskentelevä Key Account Manager Kari Hakulinen kuvaa uuden yhteistyön taloudellista merkitystä erittäin tärkeäksi tehtaan kannalta.

– Tämä on iso tuote. Kyniä valmistetaan vuosittain kymmeniä miljoonia, ja se on todella paljon.

Phillips-Medisizellä on Kontiolahdella kaksi tehdasta. Niitä molempia kasvatetaan samaan aikaan kun muu Suomessa sijaitseva teollisuus ilmoittaa yhteistoimintaneuvotteluista ja irtisanomisista lähes päivittäin.

Yritys on arvioinut, että sen nykyiset projektit saattavat poikia noin 30–40 uutta työpaikkaa tulevan puolentoista vuoden aikana. Aika näyttää, työllistääkö firma Pohjois-Karjalassa tätäkin enemmän.

Lue Apteekkarilehden reportaasi Kontiolahdelta kokonaisuudessaan 29.10. ilmestyvästä Apteekkarilehdestä.