Tutkimuksissa verrattiin muun muassa etanerseptin alkuperäislääkettä ja biosimilaaria nivelreuman hoidossa. Biosimilaarit todettiin yhtä tehokkaiksi ja turvallisiksi kuin alkuperäiset biologiset lääkkeet. Biologiset lääkkeet tulevat pian apteekkivaihdon piiriin, jolloin lääkärin määräämä biologinen lääke voidaan vaihtaa apteekissa edullisempaan vaihtokelpoiseen lääkevalmisteeseen.
Uutinen

Tutkimus: Biosimilaarit ovat tehokkaita ja turvallisia nivelreuman hoidossa

01.11.2023 | 08:18

Teksti : Virpi Ekholm

Tutkimuksissa verrattiin adalimumabin, etanerseptin ja infliksimabin alkuperäislääkkeitä ja biosimilaareja.

Biologisten lääkkeiden edullisemmat rinnakkaisvalmisteet, biosimilaarit, ovat laajan katsaustutkimuksen mukaan yhtä tehokkaita ja turvallisia nivelreuman hoidossa kuin alkuperäislääkkeet.  

Meta-analyysissa oli mukana 25 satunnaistettua kliinistä tutkimusta, joihin osallistui yhteensä yli 10 000 potilasta. Tutkimuksissa verrattiin adalimumabin, etanerseptin ja infliksimabin alkuperäislääkkeitä ja biosimilaareja nivelreuman hoidossa.

Tulosten mukaan biosimilaarit lievittivät oireita yhtä tehokkaasti kuin alkuperäislääkkeet, eikä niihin liittynyt enempää haittoja.  

Biologisten lääkkeiden apteekkivaihto otetaan Suomessa käyttöön porrastetusti vuosina 2024–2026. Tämän jälkeen lääkärin määräämä biologinen lääke voidaan vaihtaa apteekissa edullisempaan vaihtokelpoiseen lääkevalmisteeseen.

Tavoitteena on lisätä hintakilpailua ja alentaa valtion lääkekorvausmenoja. 

Tutkkimus julkaistiin JAMA Network Open -julkaisussa.