Tutkimus: Biologisten lääkkeiden apteekkivaihdon onnistuminen edellyttää terveydenhuollon ja apteekkien yhteistyötä
Apteekkityö, Tutkimus - 03.06.2025 at 09:37
Terveydenhuollon ja farmasian ammattilaisten on sovittava keskinäisestä työnjaosta, jotta potilasta ohjataan yhdenmukaisesti ja potilaiden hoitoon sitoutuminen voidaan varmistaa.

Lue tiivistelmä
- Suomessa aloitettiin biologisten lääkkeiden apteekkivaihto edullisempiin biosimilaareihin huhtikuussa 2024.
- Hoidon onnistuminen edellyttää terveydenhuollon ammattilaisilta ohjausta ja motivointia, esimerkiksi potilaan mahdollisten huolten kuuntelua.
- Viime vuonna jo lähes 340 000 suomalaista sai lääkekorvauksia biologisesta lääkehoidosta.
Biologisten lääkkeiden apteekkivaihto yleistyy. Duodecim-lehdessä julkaistun tutkimusartikkelin mukaan lääkehoitojen onnistuminen edellyttää terveydenhuollon ammattilaisilta selkeää työnjakoa potilaiden ohjauksessa.
– On tärkeää, että terveydenhuollon ammattilaiset varmistavat, että potilas tai hänelle lääkkeen pistävä henkilö osaa pistää lääkkeen oikein ja potilas on motivoitunut hoitoonsa, kertoo väitöstutkija Henna Kyllönen Helsingin yliopistosta.
Apteekkariliiton asiantuntijaproviisorina työskentelevän Kyllösen mukaan terveydenhuollon ja farmasian ammattilaisten on tärkeää sopia tehtävänjaosta ja neuvonnan järjestämisestä, jotta voidaan varmistaa hoidon jatkuvuus ja riittävä, yhdenmukainen potilaan ohjaus.
Vastuu biologisen lääkehoidon pistoskoulutuksesta ja ‑harjoittelusta kuuluu edelleen lääkärille tai hänen työparinaan toimivalle sairaanhoitajalle. Pistosohjaus täytyy antaa aina, kun aloitetaan hoito lääkkeellä, jonka potilas pistää itse.
Apteekissa lääkevaihdon yhteydessä neuvotaan antolaitteen oikea käyttötapa ja mahdolliset erot aikaisempaan laitteeseen. Laiteneuvonnalla varmistetaan pistoshoidon turvallista toteutusta kotona.
– Hoidon onnistumiseen voidaan vaikuttaa arkisilla asioilla, kuten kuuntelemalla potilaan mahdollisia huolia hoidon toteuttamisesta, Kyllönen sanoo.
Hän korostaa, että lääkevaihtojen sujuva toteutus edellyttää paikallisesti ja hyvinvointialueittain sovittuja toimivia hoitopolkuja sekä lääkehoidon ohjaus- ja neuvontakäytäntöjä. Lisäksi on sujuvoitettava terveydenhuollon ja apteekkien välistä tiedonkulkua.
Apteekkivaihto alkoi viime vuonna
Suomessa aloitettiin biologisten lääkkeiden apteekkivaihto edullisempiin biosimilaareihin huhtikuussa 2024. Alkuvaiheessa vaihdon piiriin tulivat veren hyytymistä ehkäisevät enoksapariinivalmisteet.
Vaihto laajeni tämän vuoden alussa muun muassa adalimumabi- ja etanerseptivalmisteisiin sekä valkosolukasvutekijöihin. Vaihdon piiriin on tulossa seuraavaksi lisää pitkävaikutteisia insuliineja.

”Apteekkien ja terveydenhuollon välille tarvittaisiin nykyistä enemmän vuoropuhelua potilasohjauksen käytännöistä. Toimiva yhteistyö on yksi tärkeä edellytys säästöjen saavuttamiseksi.”
Biologisten lääkkeiden käyttö on yleistynyt monien sairauksien, kuten diabeteksen, syöpien sekä iho-, reuma- ja tulehduksellisten suolistosairauksien hoidossa. Viime vuonna jo lähes 340 000 suomalaista sai lääkekorvauksia biologisesta lääkehoidosta.
Iso säästöpotentiaali
Biologisten lääkkeiden apteekkivaihdolla tavoitellaan Suomessa kymmenien miljoonien eurojen säästöjä lääkekuluihin. Biosimilaarit ovat hoidollisesti samanarvoisia alkuperäislääkkeiden kanssa, mutta usein ne ovat selvästi edullisempia, mikä auttaa hillitsemään lääkekustannuksia.
Kyllösen mukaan apteekkivaihtoja on tehty Suomessa vielä verrattain vähän, koska myös lääkärien on määrättävä ensisijaisesti edullisinta biologista valmistetta potilailleen.
– Apteekit ovat kouluttautuneet ahkerasti, ja hoitaneet uuden tehtävänsä vastuullisesti. Apteekkien ja terveydenhuollon välille tarvittaisiin kuitenkin nykyistä enemmän vuoropuhelua potilasohjauksen käytännöistä. Toimiva yhteistyö on yksi tärkeä edellytys säästöjen saavuttamiseksi, hän sanoo.
Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi toukokuun alussa ohjauskirjeen, jossa kuvataan eri toimijoiden tehtäviä lääkevaihdon lääkitysturvallisuuden varmistamiseksi.