Hyppää sisältöön

Turun yliopistossa on alkamassa lääketutkimus, jossa testataan uudenlaista hoitoa tasaisesti etenevään MS-tautiin. Tähän tautimuotoon ei ole toistaiseksi olemassa toimivia hoitokeinoja.

Etenevän MS-taudin syynä pidetään aivojen tulehdusta, jonka aiheuttavat aivojen omat, liian aktiivisesti toimivat puolustussolut eli mikrogliat. Tutkimuksessa selvitetään, onko tulehduksen sammuttaminen mahdollista lääkkeellä, joka hillitsee mikrogliasolujen ylivilkasta toimintaa.

Tutkimuksen johtaja, Turun yliopiston neuroimmunologian professori Laura Airas kertoo, että kyseessä on merkittävä pelinavaus etenevän MS-taudin lääkehoidon kehitystyössä.

– Pyrimme nyt ensimmäistä kertaa vaikuttamaan suoraan gliasolujen aktiivisuuteen MS-potilaan aivoissa. Lääkevastetta mittaamme PET-kuvantamisen avulla, hän kuvailee.

Kolmevuotinen tutkimus alkaa Turussa alkuvuodesta 2024, ja siinä testataan adenosiinireseptorin antagonisti -lääkkeen vaikutusta mikrogliasoluihin. Mukaan otetaan 34 etenevää MS-tautia sairastavaa potilasta.

Mikrogliasolujen normaali tehtävä on puolustaa aivoja ulkopuolisia hyökkääjiä, kuten viruksia vastaan. Lisäksi mikrogliat puhdistavat aivoja kuolleiden solujen jäämistä ja muusta roskasta. Syytä sille, miksi ne joskus kääntyvät omaa elimistöä vastaan, ei tiedetä.

Laura Airaksen tutkimusryhmä on osoittanut aiemmin, että mikrogliasolujen aktiivisuus aivojen tulehduspesäkkeitä ympäröivillä alueilla ennustaa vahvasti MS-taudin etenemistä. Käytössä ei kuitenkaan ole vielä lääkkeitä, jotka vaikuttaisivat suoraan aivojen mikroglia-aktiivisuuteen.

MS-taudin tyypilliseen muotoon kuuluvat pahenemisvaiheet, joiden välissä sairaus voi olla pitkäänkin oireeton. Aaltomaiseen MS-tautiin on saatu viime vuosina useita uusia lääkkeitä, jotka estävät tehokkaasti pahenemisvaiheita ja hidastavat taudin etenemistä.

Lääkkeet eivät sen sijaan tehoa yhtä hyvin tasaisesti etenevässä MS-taudissa, jossa potilaan toimintakyky hiipuu vähitellen. Vaikka tauti alkaisi aaltomaisena, se voi vuosien kuluessa muuttua tasaisesti eteneväksi. Tarve uusille lääkkeille nimenomaan etenevässä tautimuodossa onkin suuri.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times