Sähköisen reseptin voittokulku
- 05.02.2015 at 09:00
Mielellämme näkisimme e-reseptin toiminnallisuudessa vielä kehitysloikan.
SÄHKÖISESTÄ LÄÄKEMÄÄRÄYKSESTÄ on tullut apteekin keskeisin työväline. Viime vuonna apteekeista toimitettiin lääkkeitä sähköisellä reseptillä enemmän kuin koskaan aiemmin. Omassa Kangasalan apteekissani e-reseptien osuus kaikista toimitetuista resepteistä oli 78 prosenttia.
Sähköisten reseptien toimittaminen sujuu tottuneelta hyvinkin joutuisasti, mutta edelleen järjestelmässä on joitakin lastentaudinomaisia kömpelyyksiä. Niitä pitäisi pystyä parantamaan.
Vuoden viimeisinä viikkoina apteekeista toimitetaan enemmän reseptejä kuin muina viikkoina. Tämä johtuu siitä, että asiakkaat, joiden kattokorvausraja on ylittynyt, haluavat ostaa ne lääkkeet, jotka suinkin on toimitettavissa 1,50 euron hintaan. Tästä syystä apteekeissa selaillaan ja käydään läpi asiakkaan reseptitietoja vuoden lopussa paljon.
Etenkin tässä yhteydessä apteekin e-reseptinäkymän optimointi olisi tarpeen, jotta oikea tieto esimerkiksi edellisestä toimituspäivästä, toimitetusta määrästä ja annosteluohjeesta avautuisi näkyviin mahdollisimman vähillä näppäilyillä.
LÄÄKÄRIT OVAT KOKENEET e-reseptin hieman kömpelönä ja omaa työtänsä hidastavana. Ilmeisesti tästä syystä läheskään kaikki yksityiset lääkäriasemat eivät ole vielä siirtyneet sähköisen reseptin käyttäjiksi.
Se, että sähköinen resepti on lääkärin kannalta hankala käyttää, näkyy myös apteekissa reseptitietojen puutteina tai virheinä. Pahimmillaan ne estävät lääkkeen toimittamisen.
Myös suorakorvaustietojen kyselypalvelu, jolla asiakkaan tiedot haetaan Kelan palvelimelta, sekä reaaliaikainen lääkeostojen tiedonvälitys eli suoratilitys apteekista Kelaan, ovat aiheuttaneet ongelmia aika ajoin. Nämä toiminnallisuudet ovat vielä kovin uusia, mutta ensi vuonna niidenkin pitää toimia moitteetta, kun siirrymme lääkeostojen alkuomavastuujärjestelmään.
VIRANOMAISEN TOIVEENA ON, että lääkkeet määrättäisiin ja toimitettaisiin ainoastaan sähköisesti mahdollisimman nopeasti. Näin tapahtuu kuitenkin viimeistään vuoden 2017 alussa. Apteekit ovat siihen hyvin varautuneet, mutta mielellämme näkisimme sitä ennen e-reseptin toiminnallisuudessa kehitysloikan! Keskeisessä asemassa e-reseptin ja sen oheistoiminnallisuuksien edelleen kehittämisessä ovat Kela, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä apteekkijärjestelmien toimittajat.
Asiakkaille reseptitietojen ja muunkin oman terveystiedon sähköistyminen on avannut uuden maailman: mahdollisuus tarkastella omia tietoja ja huolettomuus asioida apteekissa silloin, kun se itselle parhaiten sopii. Enää ei tarvitse olla paperisia dokumentteja matkassa mukana.
Marja Ritala
Kirjoittaja on Suomen Apteekkariliiton puheenjohtaja.