Reseptilääkkeiden hinnat jatkoivat laskuaan syyskuussa. Kuva: Vuokko Salo
Uutinen

Reseptilääkkeet yli seitsemän prosenttia edullisempia kuin vuosi sitten

14.10.2022 | 09:03

Teksti : Hanna Hyvärinen

Reseptilääkkeiden kuluttajahintojen lasku jatkui syyskuussa. Niiden halpeneminen oli myös merkittävin kokonaisinflaation jarruttaja.

Reseptilääkkeet olivat syyskuussa yli seitsemän prosenttia edullisempia kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Tieto käy ilmi Tilastokeskuksen tuoreimmasta kuluttajahintaindeksistä. Korvattavien ja ei-korvattavien reseptilääkkeiden halpeneminen oli myös merkittävin kokonaisinflaation hillitsijä.

Kaiken kaikkiaan lääkevalmisteet ja hoitolaitteet halpenivat syyskuussa noin kolme prosenttia ja farmaseuttiset tuotteet viisi prosenttia vuodentakaisesta. Itsehoitolääkkeissä oli pientä hinnannousua, joka sekin jäi reilusti alle prosenttiin.

Samaan aikaan elintarvikkeet kallistuivat 14,5 prosenttia ja asuminen ja energia yli 9 prosenttia. Esimerkiksi kahvi kallistui vuoden takaisesta jopa 30 prosenttia.

Energia ja korot nostivat hintoja

Kokonaisinflaatio oli syyskuussa 8,1 prosenttia. Eniten kuluttajahintoja nosti sähkön, dieselin ja bensiinin kallistuminen sekä asuntolainojen keskikoron nousu.

Kuluttajahintojen kuukausimuutos oli 0,8 prosenttia, mikä johtui muun muassa sähkön kallistumisesta sekä asuntolainojen keskikoron noususta.