Joditabletteja on hyvä olla kodin lääkekaapissa, mutta akuuttia tarvetta jodin hankkimiselle ei Suomessa ole. Orionin mukaan viimeistään huhtikuun puolivälissä joditabletteja riittää apteekeissa jokaiselle tarvitsijalle. Kuva: Erkki Kostiainen
Uutinen

Orion: Joditabletteja riittää pian kaikille suomalaisille

22.03.2022 | 12:35

Teksti : Hanna Hyvärinen

Venäjän hyökkäys monisatakertaisti jodin kysynnän apteekeissa. Nyt tuotantoa on saatu lisättyä kysynnän mukaiseksi.

Joditablettien kysyntä Suomessa – kuten myös maailmalla – monisatakertaistui sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuun 24. päivänä. Yhtäkkinen kysynnän kasvu aiheutti sen, että paikoin joditabletit loppuivat apteekeista, eikä varastoja saatu heti täydennettyä.

Joditabletti Jodixia valmistavan Orionin Suomen kaupallisten toimintojen johtaja Janne Maksimainen kertoo, että helmikuun 24. päivän jälkeen Suomen apteekkeihin on toimitettu 1,4 miljoonaa joditablettia, ja lisää on tulossa.

– Olemme saaneet lisää raaka-ainetta, joten pystymme hoitamaan kaikki jälkitoimitukset huhtikuun puoliväliin mennessä, Maksimainen sanoo.

Tämä tarkoittaa sitä, että viimeistään huhtikuun puolivälissä jodia riittää apteekeissa kaikkien niiden suomalaisten tarpeisiin, jotka vielä tarvitsevat varmuusvarastoihinsa täydennystä.

– Kansalaisten huoli on ymmärrettävä. Tätä huolta on osin purettu apteekeissa, ja apteekit ovat hoitaneet tilannetta hienosti. Samoin kuin tukkukumppanimme Oriola, Maksimainen kiittää.

Huoltovarmuudesta tulee huolehtia myös jatkossa

Normaalitilanteessa joditabletteja myydään keskikokoisessa apteekissa 1–2 pakkausta kuukaudessa, mutta Venäjän aloittama sota on saanut ihmiset huolestumaan ja täydentämään jodivarastojaan. Tilanne on ollut haastava niin apteekeissa, lääketukuissa kuin lääketehtaassakin.

– Tuotanto, laboratorio ja pakkaamo ovat olleet viime viikkoina kovilla, ja jakelua on jouduttu säännöstelemään. Nyt tuotantoa on kuitenkin niin paljon, ettei säännöstelyä enää tarvita, Maksimainen sanoo.

Orion analysoi ja pakkaa joditabletteja Suomessa, ja Maksimaisen mukaan kotimainen tuotanto onkin ollut ratkaiseva siinä, että kasvaneeseen kysyntään voidaan vastata näinkin nopeasti.

– Maissa, joissa ei ole omaa tuotantoa, tilanne on vaikeampi. Kriisi onkin osoittanut, että kriittisestä huoltovarmuudesta on pidettävä kiinni. Tähän kuuluvat energiantuotanto, maatalous, puhdas vesi, tietyt lääkkeet, toimiva tukkujärjestelmä sekä maankattava proviisoriomisteinen apteekkiverkosto.

Maksimainen muistuttaa, että jodi on lääke, jota tulee olla saatavissa läheltä ja nopeasti. Joditabletti otetaan vain viranomaisen määräyksestä ja tabletti tulisi tällöin ottaa mahdollisimman pian. Jos lääkkeen ottaminen viivästyy esimerkiksi 3–4 tuntia, suojavaikutus on enää 50 prosenttia.

Joditabletti ehkäisee radioaktiivisen jodin kertymistä kilpirauhaseen esimerkiksi vakavan ydinvoimalaonnettomuuden seurauksena.