Uutinen

Reseptilääkkeen saa apteekista mukaan lähes aina

09.09.2015 | 09:13

Teksti : ERJA ELO

PÄIVITETTY KLO 10.55. Apteekit pystyvät toimittamaan reseptilääkkeet saman päivän aikana keskimäärin 98,5 prosentin varmuudella, selviää tuoreesta toimitusvarmuuskyselystä.

Lähimmän vuorokauden aikana reseptilääkkeensä saa suomalaisapteekeista jo 99,7 prosentin varmuudella. Tilanne on selvästi parempi kuin Ruotsissa, jossa vastaava prosentti on tänä keväänä julkaistun tiedon mukaan 95.

Suomen apteekeissa tyypillisin syy lääkkeen puuttumiseen on se, että kyseinen lääkevalmiste poikkeaa apteekin tavanomaisesta menekistä tai se on erittäin kallis. Harva apteekki pystyy pitämään varastossa tuhansia euroja maksavaa lääkettä, joten niitä tilataan tukusta vasta tarvittaessa.

Tiedot perustuvat Apteekkariliiton maaliskuussa 2015 tekemään toimitusvarmuuskyselyyn. Kyselyyn vastasi 87 apteekkia, jotka toimittivat seurantaviikon aikana yhteensä yli 100 000 reseptiä.

Suomessa lääkkeiden toimitusvarmuus on säilynyt koko 2000-luvun ajan erinomaisella tasolla, vaikka lääkevaihto ja viitehintajärjestelmä ovat aiheuttaneet haasteita.

Lisätty klo 10.55 vertailu Ruotsin tilanteeseen.