Uutinen

Reijonen: Apteekkien rokotuskoulutukset aloitettava pikaisesti

20.12.2021 | 12:55

Teksti : Hanna Hyvärinen

Kansanedustaja Minna Reijonen (ps) on tehnyt toimenpidealoitteen apteekin ammattilaisten rokotuskouluttamisesta.

Kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen ja farmaseutti Minna Reijonen (ps) haluaa apteekkien farmaseuttiselle henkilöstölle rokotuskoulutuksen. Reijonen teki asiasta kirjallisen kysymyksen jo viime keväänä, ja nyt hän on tehnyt asiasta myös toimenpidealoitteen.

Reijosen mukaan apteekkien ammattilaiset voisivat vähentää muun terveydenhuollon henkilöstön työpainetta.

– Terveydenhuollon ammattilaisten siirtyminen koronarokotusten hoitamiseen vähentää samalla työvoimaa muualta terveydenhuollon tärkeiltä sektoreilta, jotka ovat olleet jo ennen koronakriisiä ylikuormittuneita, Reijonen toteaa tiedotteessaan.

Reijonen muistuttaa, että Suomessa on satoja apteekkeja ja niissä tuhansia terveydenhuoltoalan yliopistokoulutuksen saaneita farmaseutteja ja proviisoreita. Reijosen mukaan apteekit ovat Suomessa hyvin saavutettavissa maantieteellisen läheisyyden ja laajojen aukioloaikojen vuoksi.

– Jos apteekkien farmaseuttiselle henkilöstölle suunnattaisiin lisäkoulutusta, voisi apteekki auttaa rokotteiden antamisessa. Tämä on otettu käyttöön jo useissa maissa. Lisäkoulutusta voitaisiin järjestää jo töissä oleville apteekkilaisille. Samoin kyseinen koulutus voitaisiin ottaa mukaan esimerkiksi farmaseutin tai proviisorin koulutusohjelmaan jatkossa, sanoo Reijonen.

Toimenpidealoitteessaan Reijonen edellyttää, että hallituksen tulee ryhtyä välittömästi toimenpiteisiin, jotta apteekkien farmaseuttiselle henkilöstölle järjestetään lisäkoulutus rokotusten antamiseen ja tehdään tarvittavat asetusmuutokset rokotusten aloittamiseen apteekeissa sekä tarvittavat tietotekniset järjestelyt, jotta rokotustiedot saadaan OmaKantaan.