Ukraina tarvitsee apua edelleen. kuva: iStock
Uutinen

Rajaton Farmasia kerää taas apua Ukrainaan

07.11.2023 | 10:35

Teksti : Erja Elo

Keräyksellä hankitaan sodassa haavoittuneille kriittisiä ensihoitotuotteita, joita ukrainalaiset yhteistyökumppanit ovat pyytäneet. 

Rajaton Farmasia Suomi ry järjestää jälleen avustuskeräyksen Ukrainaan. Keräys tehdään yhdessä suomalaisen ensihoidon tarvikkeita myyvän tukkuliike Sharkmed Oy:n kanssa.

Apteekit voivat tilata yrityksen kautta kiristyssiteitä ja ensiapusidepakkauksia. Lahjoitukset toimitetaan Apteekkariliiton tytäryhtiö Medifon Oy:lle, joka kuljettaa ne Ukrainaan valtion avustustarvikekuljetusten mukana.

– Keräys on voimassa vuoden loppuun asti ja tavoitteena on saada useita satoja kiristyssiteitä. Jos vaikka jokainen apteekki lahjoittaisi yhden kiristyssidepakkauksen, sillä olisi jo merkitystä, kertoo apteekkari Sirpa Peura Rajaton Farmasia -yhdistyksestä.

Kiristysside voi pelastaa vakavasti haavoittuneen sotilaan tai siviilin hengen. Niitä käytetään rintamalla tyrehdyttämään voimakkaita verenvuotoja tilanteissa, joissa taistelija on esimerkiksi menettänyt raajansa. Kiristyssiteellä vuoto saadaan hallintaan siksi aikaa, että haavoittunut ehditään kuljettaa sairaalaan.

Toive hyvälaatuisista kiristyssiteistä on tullut useilta ukrainalaistaustaisilta avustusjärjestöiltä.

Ukraina tarvitsee apua edelleen

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa 2022. Rajaton Farmasia Suomi järjesti edellisen avustuskeräyksen huhtikuussa 2022. Tuolloin apteekit keräsivät side- ja haavanhoitotarvikkeita, jotka toimitettiin perille Medifonin kuljetuksissa.

Sirpa Peura toivoo, että ihmiset jaksaisivat edelleen lahjoittaa, koska apua tarvitaan jatkuvasti.

– Varmasti kaikki ovat jo väsyneitä sotatilanteeseen, mutta se on edelleen arkipäivää ukrainalaisille. Ukraina on menettänyt valtavan määrän sotilaita ja siviilejä. Apua tarvitaan koko ajan.

Lisätietoa keräyksestä saa Rajaton Farmasia ry:n edustajilta esimerkiksi Farmasian Päivillä tämän viikon perjantaina ja lauantaina Helsingin Messukeskuksessa.

Rajaton Farmasia Suomi on vuonna 2015 perustettu lääkealan kehitysyhteistyöjärjestö.