Keräyksen tarvikkeita toimitetaan etenkin syrjäseuduille, suurten avustusjärjestöjen toiminta-alueiden ulkopuolelle. Kuva: iStock
Uutinen

Apteekit keräävät sidetarvikkeita Ukrainaan

04.04.2022 | 12:36

Teksti : Hanna Hyvärinen

Tarvikkeet toimitetaan muun muassa syrjäseuduilla toimiviin kenttäsairaaloihin.

Rajaton Farmasia Suomi ry järjestää yhteistyössä Medifonin ja Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n kanssa keräyksen Ukrainassa toimiville pienille avustusjärjestöille ja kenttäsairaaloille. Ne toimivat lähellä sodan uhreja syrjäisillä seuduilla, suurten kansainvälisten avustusjärjestöjen toiminta-alueiden ulkopuolella.

Keräys toteutetaan tuotelistan avulla, josta apteekit voivat valita lahjoitettavat tarvikkeet. Medifon siirtää ne varastostaan Ukrainalaisten yhdistyksen kuljetuksiin, jotka toimittavat tarvikkeet edelleen suoraan avustuskohteisiin.

Apteekkien kautta kerättävät tuotteet ovat pääosin side- ja haavanhoitotarvikkeita Ukrainasta saadun listan mukaisesti. Medifon laskuttaa tuotteet apteekeilta.

Keräyksen organisoineen apteekkari Sirpa Peuran mukaan ajatus keräyksestä lähti liikkeelle hänen Ukrainassa oleskelevan tuttavansa yhteydenotosta.

– Siellä on hätä erityisesti lääkkeiden osalta. Valitettavasti lääkkeiden toimittamisessa myös meidän mahdollisuutemme ovat rajalliset, mutta näin saamme ainakin jotain konkreettista apua sinne, mihin isojen avustusjärjestöjen työ ei yllä, Peura sanoo.

Yhteistyö Ukrainalaisten yhdistyksen ja Medifonin kanssa saatiin pystyyn nopeasti, ja Peuran mukaan mukana olevien toimijoiden taustat on tarkistettu, jotta apu menee varmasti perille.

– Kyse on pienistä yksiköistä, kuten kenttäsairaaloista, jotka työskentelevät vaikeissa oloissa ja auttavat paikallisia, alueelle jääneitä asukkaita, mutta myös sotilaita.

Lääkkeiden vieminen kaipaa vielä mietintää

Ukrainasta on toistuvasti kantautunut viestiä lääkepulasta, ja etenkin insuliinin puutteesta. Avunpyyntöjä on tullut myös Ukrainan apteekkarijärjestöltä ja maan suurlähetystöstä. Lääkkeiden vieminen Ukrainaan on kuitenkin vaikeaa ja riskialtista. Jo pelkästään lääkepakkausten kieli on ongelma, puhumattakaan kuljetusolosuhteista, joissa lääkkeet voivat jopa pilaantua.

– Haluaisin voida tehdä enemmän lääkkeiden osalta, mutta keinot ovat vähissä. Tätä asiaa täytyy miettiä yhdessä viranomaisten kanssa, Peura sanoo.

Hänen mukaansa nyt järjestettävä keräys on joka tapauksessa apteekeille konkreettinen mahdollisuus auttaa sodan keskellä olevia ihmisiä. Keräys on voimassa 4.–14.huhtikuuta.

Lisätietoa Ukrainalaisten yhdistyksen toiminnasta apteekeille on tarjolla muun muassa tiistaina järjestettävässä Rajaton Farmasia ry:n seminaarissa. Linkki seminaariin löytyy muun muassa Rajaton Farmasia ry:n Facebook-sivulta sekä Salkusta.