Puolesta asiointi onnistuu jo kymmenissä apteekeissa ja laajenee sitä mukaa, kun eri apteekkijärjest
Uutinen

Puolesta asiointi laajenee verkkoapteekeissa

20.10.2021 | 08:08

Teksti : Hanna Hyvärinen

Toiminnallisuus on mahdollinen jo kymmenissä verkkoapteekeissa. Verkkoapteekissa voi samanaikaisesti asioida paitsi omasta, myös kahden muun henkilön puolesta.

Puolesta asiointi laajenee vähitellen verkkoapteekeissa. Palvelun käyttöönotto tuli apteekeille mahdolliseksi eilen tiistaina.

Puolesta asiointi verkkoapteekissa tulee ensi vaiheessa niihin apteekkeihin, jotka käyttävät pd3-tietojärjestelmää. Myöhemmin sama mahdollisuus on tulossa Maxx-apteekkijärjestelmää käyttäviin apteekkeihin.

Käytännössä esimerkiksi iäkkäiden vanhempien tai omien lasten puolesta asiointi verkkoapteekissa hoituu niin, että ensin tarvitaan sähköinen valtuutus puolesta asiointiin. Valtuutuksen voi antaa Suomi.fi-verkkopalvelussa, ja sieltä voi myös tarkistaa, onko valtuutus voimassa.

Kun valtuutus on kunnossa, verkkoapteekissa voi samanaikaisesti asioida paitsi omasta, myös kahden muun henkilön puolesta. Asiointiin tarvitaan henkilöiden henkilötunnukset.

Samalla asiointikerralla tehdyt tilaukset pakataan lähtökohtaisesti yhdeksi paketiksi, joten mikäli haluaa tilata lääkkeitä useampaan osoitteeseen, tilaukset kannattaa tehdä eri istunnoilla. Myös neuvonta annetaan lähtökohtaisesti tilauksen tekijälle, mutta tarvittaessa tilaaja voi myös pyytää apteekkia olemaan neuvonnan osalta yhteydessä suoraan lääkkeiden käyttäjään.

Alaikäisen lapsen puolesta asioivan vanhemman kannattaa muistaa, että joidenkin tietojen näkyminen huoltajalle voi olla estetty, mikäli alaikäinen on terveydenhuollossa arvioitu kyvykkääksi päättämään omasta hoidostaan. Lapsi on saattanut rajoittaa vanhempien oikeuksia nähdä tai saada tietoa yksittäisistä resepteistä.