Minna Vapaa luonnehditaan palkintoperusteluissa sairaanhoidon ja farmasian moniosaajaksi, joka toimii aina asiakkaan parhaaksi. kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen
Uutinen

Palkittu sairaanhoitaja: Melkein joka apteekissa saisi olla terveyspiste

03.11.2022 | 09:32

Teksti : Erja Elo

Jämsän apteekissa terveyspistettä pyörittävä Minna Vapa on saanut Suomen Sairaanhoitajaliitolta tunnustuksen hyvästä työstä.

Minna Vapa on yksi kymmenestä nuoresta sairaanhoitajasta, jotka ovat saaneet Suomen Sairaanhoitajaliitolta Nousevat tähdet -tunnustuksen.

Tunnustuksella liitto haluaa tuoda esiin työuransa alussa olevia nuoria sairaanhoitajia, joilla on myönteinen ja kehittävä asenne hoitotyöhön. Tarkoitus on kannustaa heidän urakehitystään ja hoitotyön kehittämistä.

Sairaanhoitaja-farmaseuttina Vapa on pyörittänyt Jämsän apteekin terveyspistettä vuoden ajan eli sen perustamisesta lähtien.

Tunnustuspalkinto yllätti ja ilahdutti. Hän on innoissaan myös siksi, että terveyspiste-konsepti saa tunnustuksen myötä lisää näkyvyyttä.

– Näen apteekin terveyspisteissä paljon potentiaalia! Minun visiossani melkein joka apteekissa saisi tulevaisuudessa olla oma sairaanhoitaja. Monia pieniä ongelmia pysytään ratkomaan helposti apteekissa, jolloin terveydenhuollossa säästyy aikoja niitä kipeimmin tarvitseville.

Hän tekee esimerkiksi paljon korvahuuhteluita, rokottaa ja antaa pistettäviä lääkkeitä, ottaa verikokeita, hoitaa haavoja ja poistaa ompeleita.

Miksi apteekki ei voi rokottaa?

Minna Vapa valmistui farmaseutiksi vuonna 2014. Muutaman vuoden apteekissa työskenneltyään hän alkoi miettiä, miten voisi auttaa ihmisiä kokonaisvaltaisemmin.

– Monesti rokotteita myydessäni mietin, miten iso vaiva työssäkäyvälle asiakkaalle oli säilyttää rokotetta ensin kotona jääkaapissa ja varata pistoaika sairaanhoitajalle toiselle puolelle kaupunkia. Miksei rokotetta voisi pistää heti apteekissa?

Ajatus ei jättänyt rauhaan. Hän opiskeli rivakkaan tahtiin sairaanhoitajakasi työn ohessa ja kahden pienen lapsen äitinä. Valmistuminen osui koronakevääseen 2020 ja nyt hän saa tehdä unelmatyötään.

– Työajastani suurin osa menee sairaanhoitajan roolissa, mutta teen myös farmaseutin töitä reseptintoimituksessa ja itsehoitopuolella. Käytän siis molempia tutkintoja joka päivä.

Farmasian  ja sairaanhoidon moniosaaja

Sairaanhoitajaliiton palkintoperusteluissa kiitellään sitä, miten Vapa hyödyntää työssään kahta toisiaan täydentävää tutkintoa ja pystyy siksi tarjoamaan moniammatillista palvelua ja laajaa neuvontaa terveysasioissa.

Hän myös jakaa osaamistaan ahkerasti työyhteisössä ja antaa vinkkejä apteekin henkilökunnalle hoidon toteuttamiseen. 

– Jos asiakas alkaa esimerkiksi kysellä kuulolaitteesta tai hänellä on vaikka avanne, työkaverit kysyvät minulta neuvoa ja se sopii minulle oikein hyvin, Vapa sanoo.

Hän pyrkii aina toimimaan asiakkaan parhaaksi. Häntä luonnehditaan palkintoperusteluissa sairaanhoidon ja farmasian moniosaajaksi, joka on työyhteisössään korvaamaton ja erittäin hyvä työkaveri.