Hyppää sisältöön

Kahdesta uudesta osteoporoosilääkkeestä on saatu myönteisiä tuloksia faasin III tutkimuksissa.

Abaloparatidi on luuta rakentava lääke, joka sitoutuu elimistössä samaan reseptoriin kuin jo markkinoilla oleva teriparatidi.

Uusi lääke vähensi puolentoista vuoden seurannassa merkittäviä osteoporoottisia murtumia 70 prosenttia verrattuna lumeeseen. Se oli myös teriparatidia tehokkaampi.

LT, sisätautien ja endokrinologian erikoislääkäri Anna-Mari Koski Keski-Suomen keskussairaalasta pitää tuloksia lupaavina. Hän kuuluu osteoporoosin Käypä hoito –työryhmään.

– Hyöty tuli esiin hyvin nopeasti: jo ensimmäisten kuukausien aikana murtumien määrä väheni selvästi. Sivuvaikutuksia oli vähän ja ne olivat melko lieviä, Koski kuvailee.

Toinen uusi lääke, romosotsumabi, on monoklonaalinen vasta-aine, joka lisää luun muodostusta ja estää sen hajoamista.

Jo yhden vuoden seurannassa lääke esti tehokkaasti nikamamurtumia, mutta nikaman ulkopuolisissa murtumissa ero ei ollut tilastollisesti merkitsevä.

– Tulosta selitettiin sillä, että mukana oli paljon latinotaustaisia potilaita, joilla murtumariski oli matalampi. Toisaalta mukana oli myös melko terveitä potilaita, joita meillä ei hoidettaisi luustolääkkeillä. Emme siis tiedä, olisiko lääke tehokkaampi niillä potilailla, joilla on vakavampi tauti, Koski puntaroi.

Uutta luuta muodostavia lääkkeitä voidaan käyttää vain lyhyen aikaa, koska niiden pitkäaikaiskäyttö saattaa aiheuttaa haittoja.

Paras hoitotulos todennäköisesti saadaan, jos luun tiheyttä parannetaan ensin tehokkaalla luuta rakentavalla lääkehoidolla, ja hoitoa jatketaan luun hajoamista estävällä lääkkeellä, kuten bifosfonaatilla tai denosumabilla.

Koski huomauttaa, että myös lääkkeiden korvauskäytännön tulisi tukea tehokasta hoitoa.

– Nyt teriparatidi on korvattava vain vaikeassa osteoporoosissa, kun useimmiten on jo kokeiltu muita osteoporoosilääkkeitä. 

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times