Uutinen

Oriolalla on ongelmia lääketoimituksissa

05.09.2017 | 15:49

Teksti : ELINA AALTONEN

Lääketukkukauppa Oriolalla on ongelmia lääketoimituksissa.

Ongelmien taustalla on uusi toiminnanohjausjärjestelmä, jonka Oriola otti käyttöön viikonvaihteessa.

Uusi järjestelmä on aiheuttanut ongelmia lääketoimituksissa. Se on hidastanut lääketoimituksia ja osa lääkkeistä on jäänyt toimittamatta apteekeille ja muille asiakkaille.

Apteekeissa on jouduttu ikäviin tilanteisiin, kun asiakkaille tilattuja tärkeitä lääkkeitä ei ole tullutkaan tukkuliikkeestä.

─ Tämä on lääkitysturvallisuuden kannalta vakava tilanne, Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler kommentoi.

─ Toivomme, että Oriola pystyy toimittamaan puuttuvat lääkkeet mahdollisimman pian.

Apteekit pyrkivät varmistamaan lääkehoitojen jatkumisen

Kaikille puuttuville lääkkeille ei ole tarjolla vastaavaa vaihtokelpoista valmistetta.

Kriittisissä tilanteissa apteekit pyrkivät varmistamaan lääkehoidon keskeytymättömän jatkumisen hankkimalla asiakkaan tarvitseman lääkkeen toisesta apteekista.

─ Mikäli lääkettä ei saada hankituksi tai sille ei ole saatavilla vastaavaa vaihtokelpoista rinnakkaislääkettä, apteekit ovat yhteydessä lääkäriin tai neuvovat asiakasta ottamaan itse yhteyden hoitavaan lääkäriinsä lääkehoidon jatkumisen turvaamiseksi, Sandler kertoo. 

Fimea on puuttunut Oriolan toimitusvaikeuksiin

Fimea on edellyttänyt Oriolaa tiedottamaan välittömästi asiakkaitaan toimitushäiriöiden laajuudesta ja arvioidusta kestosta. Oriola on ilmoittanut Fimealle priorisoineensa kriittiset lääketoimitukset.

Oriolalta on edellytetty myös selkeitä ohjeita siitä, miten asiakkaiden kiireelliset ja potilaiden lääkitysturvallisuuden kannalta välttämättömät lääketilaukset ja -toimitukset saadaan tehtyä.