Norjassa valtio maksaa lääkehoidon aloituspalvelun
- 04.10.2018 at 04:26
Apteekit antavat palvelussa erityistä tukea potilaille, jotka aloittavat lääkityksen tiettyjen kansansairauksien hoitoon.
Apteekit antavat palvelussa erityistä tukea potilaille, jotka ovat aloittamassa lääkitystä tiettyjen kansansairauksien hoitoon.
Lääkehoidon aloituspalvelusta on saatu erittäin hyviä kokemuksia Norjassa. Palvelu on levinnyt viidessä vuodessa lähes kaikkiin maan apteekkeihin.
Palvelun käyttäjien määrän uskotaan kasvavan huomattavasti, sillä Norjan hallitus myönsi toukokuussa palvelun käyttöön noin 400 000 euron tuen.
Tämän ansiosta kaikki kolesteroli-, verenpaine- tai verenohennuslääkitystä aloittavat potilaat saavat 45 euron hintaisen Medisinstart-palvelun apteekista maksutta.
Norjan Apteekkiliiton farmaseuttinen johtaja Per Kristian Faksvåg kertoo, että tuoreen tutkimuksen mukaan potilaat ovat erittäin tyytyväisiä palveluun.
Lääkehoidon aloituspalvelussa potilaat oppivat ottamaan lääkkeitään oikein ja lääkkeiden sivuvaikutusten pelko hälvenee, mikä lisää motivaatiota elinikäisen lääkehoidon jatkamiseen.
– Korkeasta kolesterolista tai verenpaineesta kärsivä ei tunne oireita, joten jatkuvan lääkityksen käyttö voi tuntua tarpeettomalta, Faksvåg huomauttaa.
Farmasian ammattilaiset ovat olleet erittäin innokkaita päästessään käyttämään osaamistaan aiempaa laajemmin.
– Moni kokee itseluottamuksensa kasvaneen asiakkaiden kohtaamisessa eli parantuneesta palvelusta hyötyvät kaikki apteekkien asiakkaat, Faksvåg kertoo.
Norjassa on hyviä kokemuksia myös inhalaatiohoidon tarkistuspalvelusta, johon on osallistunut vuodesta 2016 lähtien 120 000 kansalaista.
Palvelun tarpeellisuudesta kertoo se, että Norjassa peräti seitsemän astmaatikkoa kymmenestä käytti inhaloitavia lääkkeitään puutteellisella tekniikalla. Apteekin antaman neuvontakerran jälkeen ongelmia oli enää yhdellä kymmenestä.
Väärällä tavalla toteutettu lääkehoito voi pahimmillaan viedä hengen.
– Norjassa kuolee vuosittain jopa kaksituhatta ihmistä lääkkeisiin liittyvin ongelmien takia. Luku on kymmenen kertaa suurempi kuin liikenneonnettomuuksissa kuolleiden määrä, Faksvåg sanoo.