Hyppää sisältöön

Lääkehoidon aloituspalvelu on Norjassa jo vakiintunut ja julkisin varoin rahoitettu käytäntö sydän- ja verisuonitautien hoidossa.

Norjassa tutkitaan tänä keväänä apteekin ”lääkestartin” vaikutusta kakkostyypin diabeteksen hoidossa.

”Lääkestartin” eli uuden lääkehoidon aloituspalvelun ideana on, että potilas saa keskustella uudesta lääkityksestään ja lääkkeen oikeanlaisesta käytöstä farmasian ammattilaisen kanssa. Siten voidaan hälventää lääkitykseen liittyviä huolia ja varmistaa, että potilas käyttää lääkettä ohjeiden mukaan.

Lääkehoidon aloituspalvelu on Norjassa jo vakiintunut käytäntö sydän- ja verisuonitautien hoidossa ja sitä rahoitetaan julkisin varoin. Aiempi tutkimus on osoittanut, että ”lääkestartti” parantaa hoitoon sitoutumista ja vähentää lääkkeen käyttöön liittyviä on ongelmia hoidon ensimmäisinä viikkoina.

Tavoitteena selvittää neuvonnan vaikutus hoitoon sitoutumiseen

Nyt Norjassa halutaan tietää, saadaanko vastaavia hyötyjä myös kakkostyypin diabetesta sairastavien potilaiden neuvonnasta.

Tutkimukseen on tarkoitus osallistaa 400 potilasta. Heistä puolet saa farmasian ammattilaiselta kaksi soittoa lääkityksen ensimmäisinä kuukausina sen jälkeen, kun he ovat hakeneet ensimmäiset lääkkeensä. Toinen puolisko saa normaalin reseptilääkeneuvonnan.

Kaikille tutkimukseen osallistuneille soitetaan vielä vuoden kuluttua aloituksesta.

Tavoitteena on selvittää, onko apteekin neuvonnalla vaikutusta hoitoon sitoutumiseen ja lääkityksestä johtuvien ongelmien ilmaantumiseen.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times